Priskin Tamás lett a magyar NB2 gólkirálya

A 34 éves, komáromi-pati származású, 63-szoros magyar válogatott labdarúgó, Priskin Tamás tavaly januárban igazolt a Ferencvárostól a másodosztályú Győri ETO-ba, ahová tulajdonképpen „hazatért”, hiszen a tehetséges csatár profi pályafutása éppen a Rába partján kezdődött. A visszatérés azonban nem sikerült zökkenőmentesen, Tamás ugyanis tavasszal komoly sérüléssel volt kénytelen szembenézni, a 2020/21-es szezonra azonban már készen állt. Az összesen lejátszott 38 mérkőzés közül 31-en a pályán is volt, s bár csapata végül csak a 12. helyen végzett, ő maga 21 találattal gólkirályi címet szerzett.

• Házi gólkirály már volt korábban is, most viszont egy teljes bajnokság legjobb góllövője lett. Milyen érzés?

– Kezdeném azzal, hogy a szezonunk nem volt olyan, mint amilyennek azt csapatszinten elképzeltük, annak azonban örülök, hogy sikerült 21 gólt lőnöm. Nyilvánvalóan ez egy csatárnak mindig jó érzés.

• Különböző okok miatt 7 meccset is kihagyott, tehát akár még többet is lőhetett volna…

– Hosszú szezon volt, és rögtön az elején egy piros lap miatt négy mérkőzésre szóló eltiltást voltam kénytelen abszolválni. Aztán tavasszal engem is elkapott a koronavírus, ami miatt újabb meccseket kellett kihagynom. Valóban lehetett volna több gólom is, egyébként alapból nem vagyok magammal sosem elégedett. Remélem, hogy még erre is rá tudok majd tenni egy lapáttal.

• A tabellán elfoglalt helyezésüknek, gondolom, annyira már nem örül…

– Egy ilyen klub, mint az ETO, sosem lehet boldog ilyen helyezéstől. Mondjuk ki, nem igazán elfogadható. Ugyanakkor vannak a történetnek pozitív részletei is, hiszen nagyon sok fiatal lehetőséget kapott. Persze ahhoz, hogy fel tudják venni kellőképpen a ritmust, idő fog még kelleni, de én bízom abban, hogy a következő szezonban feljebb lépünk a 12. helyről.

• Hosszabb távon is számolnak Önnel Győrben?

– Csak ismételni tudom magam azzal, amit már korábban is elmondtam. Azért jöttem vissza az ETO-hoz, hogy minden erőmmel a feljutást segítsem, hogy a győri foci ismét a megérdemelt helyére kerüljön. Még egy évig él a szerződésem, de azért a koromra való tekintettel már nyilvánvalóan foglalkoztat a jövő is. A terveim között szerepel annak a lehetősége is, hogy aktív pályafutásom befejeztével az ifjúságnevelésben helyezkedem el. Győrben van Magyarország egyik legjobb utánpótlás-akadémiája, érdekes kihívás lenne számomra. Ha viszont ez nem jönne össze, akkor is a foci körül maradnék valamilyen funkcióban.

• Már részt vesz az edzőképzésen?

– Sajnos elutasították a jelentkezésem, hiszen az a szabály, hogy aktív profi focistát nem vesznek fel. Vagyis először be kell fejeznem a pályafutásom, és csak utána próbálkozhatok ezzel. Feltett szándékom egyébként elvégezni az edzői tanfolyamot, erre, úgy érzem, előbb-utóbb mindenképpen sor kerül.

• Hogy látja, erősödni fog a csapat a következő idényre? Nagyobb célokért fognak harcolni?

– Ez egy nagyon jó kérdés, talán nem is én vagyok a kompetens a válaszadásban. Ahogy mondtam, nagyon jó az utánpótlás, és az idősebb játékosok jól kiegészítik egymást a fiatalokkal, ugyanakkor azt is látni kell, hogy ha feljebb szeretnénk jutni a tabellán, akkor erősítésre is szükség lesz. Úgy gondolom, lesznek is majd érkezők, de hogy kik és milyen minőségben, arra én nem tudok választ adni.

• Melyik volt a legszebb gólja a szezonban?

– Én az összes gólomat megjegyzem, és mindegyik nagyon fontos számomra. Természetesen a Szeged elleni mesterhármasomra szívesen emlékszem vissza, de a Nyíregyháza elleni hazai mérkőzésen szerzett győztes találat is nagyon fontos volt, hiszen előtte hat meccsen át nyeretlenek voltunk. A 92. percben fejeltem a gólt, nagy gát szakadt át bennünk.

• Európa-bajnokság. Nyilván szurkol majd a magyar csapatnak, de mit vár tőlük? Meddig juthatnak ebben a halálcsoportban?

– Önmagában már az is nagy siker, hogy ismét ott lehetünk az Európa-bajnokságon, ugyanakkor valóban nagyon nehéz csoportba kerültünk. Sok játékost ismerek a jelenlegi csapatból is, és szerintem mindent el fognak követni, hogy borítsák a papírformát. 2016-ban Franciaországban sem a magyar válogatott számított esélyesnek, mégis a csoport élén végeztünk. Ami engem illet, nagyon-nagyon fogok nekik szurkolni, és őszintén kívánom, hogy hasonló eredményben legyen részük. Ami még talán ennél is fontosabb, hogy tovább fejlődjön a csapat, és hogy jó mérkőzéseket tudjon produkálni.

• A hazai pálya előnyt jelent, vagy akár még nyomasztó is lehet az ilyen nagy téttel bíró találkozókon?

– Úgy érzem, hogy a hazai közönség csakis segítheti a csapatot, a magyar válogatottnak pedig nagy és remek szurkolótábora van. Úgy érzem, ők lesznek a 12. játékos a pályán, és ez óriási előny lesz.

• Beszéljünk pár szót a KFC-ről! Gondolom továbbra is követi a komáromiak szereplését a szlovák másodosztályban. Mi a véleménye Németh Szilárd kinevezéséről és a csapat teljesítményéről?

– Németh Szilárdot régóta személyesen is ismerem, még amikor a Slovanban játszottam, gyakran találkoztunk. A KFC eredményeit pedig természetesen mindig követem. Jó barátaim vannak a csapatban, mint például Saláta Kornél, de a vezetőségben is sok mindenkivel jó a viszonyom. Nagyon örülök, hogy Szilárdot kinevezték, hiszen egy komáromi srácról van szó, aki érti a focit. Külön öröm, hogy tavasszal sikerült jól szerepelni, és így kiharcolni a bennmaradást. Ahogy pedig azt már korábban említettem, csak egyetlen csapat kedvéért öltöznék lilába, és az a KFC.

• A két másodosztályú bajnokságot tekintve, melyik lehet magasabb színvonalon? Milyen eredménnyel zárulna egy Győr-KFC meccs?

– Erre nehéz válaszolni, de valószínűleg szoros eredményre lehetne számítani.

Kovács Dávid
(kép: eto.hu)

Top