Pont kerülhet a régóta húzódó ügy végére

KOMÁROM. Múlt szerdán ismét összeültek a városatyák, hogy azokat a programpontokat is megtárgyalják, amelyekre az előző heti maratoni ülésen nem maradt idő. Peren kívüli egyezség lehet a Com-Varga Kft-vel kapcsolatos ügy vége, a város a többségi tulajdonosnak adná el tulajdonrészét. Hosszas vita folyt a Komáromi Napokról is. Július végén lehet a következő ülés.

Mivel csak 15 képviselő volt jelen, több vagyonjogi kérdést is inkább elnapoltak, mivel nem biztos, hogy meglett volna a pozitív döntéshez szükséges szavazati arány. Lényeges döntés született viszont a Com-Vargas Kft. ügyében, amely – ha a felek tartják magukat az egyezséghez – végre pontot tehet a több mint 20 évre visszanyúló szomorú történet végére.

A Com-Vargas többségi tulajdonosa Juraj Varga vállalkozó, kisebbségi tulajdonosa a város. Mivel a társaság alapszabálya ezt lehetővé tette, a többségi tulajdonos fontos tranzakciókat hajthatott végre anélkül, hogy a város ebbe beleszólhatott volna. 2012-ben a többségi tulajdonos 450 ezer euróért eladta a Kft. tulajdonában lévő ún. orosz házat – melyet azóta az új tulajdonos rendbe hozott – ám a város eddig egy fillért sem látott a céghez befolyt összegből. Bár az előző választási ciklusban már körvonalazódott a megegyezés arról, hogy a város a tiszta nyereségből megkapja részét, 81 ezer eurót, végül a vállalkozó az eladással kapcsolatos vitára hivatkozva ezt nem fizette ki. Az előző városvezetés több bírósági pert is indított, a vállalkozó pedig ellenkeresetet, most azonban úgy tűnik, a felek peren kívül egyezséget köthetnek. Ennek értelmében a többségi tulajdonos 63 ezer euróért megvenné Komárom város kisebbségi tulajdonrészét a cégben, mely az elmúlt néhány évben mínuszos volt, és értéke folyamatosan csökkent.

Bastrnák Tibor (Híd) megjegyezte, ez az ügy mintapéldája annak, hogyan lehet pénzt kihúzni a komáromi polgárok zsebéből. Marek Anton (független), a testületben helyet foglaló másik korábbi polgármester úgy fogalmazott, hihetetlen számára, hogy egyesek mit meg mernek csinálni. Keszegh Béla (KFCS) alpolgármester Bohunír Kóňa leköszönő hivatalvezető érdemeit emelte ki az ügyben, hangsúlyozva, sokan már lemondtak erről a pénzről. Szinte minden felszólaló hangsúlyozta, a jelenlegi helyzetben ez tűnik a legjobb megoldásnak, legalább valamennyi pénz bejön a városi kasszába, és végre pontot lehet tenni az ügy végére. A jelenlévő képviselők egyhangúlag támogatták a peren kívüli egyezség megkötését.

Fókuszban a Komáromi Napok

Miután a városi hivatal a korábbinál részletesebb értékelést terjesztett be a Komáromi Napokról, újra fellángolt a vita. Az anyag szerint a költségvetésből 42 ezer eurót költöttek a rendezvényre, Andruskó Imre (Híd) azonban úgy vélte, ez csak könyvelési trükk, és a városnak valójában 76 ezer eurójába kerültek az idei Komáromi Napok, azaz drágább volt, mint tavaly. Kifogásolta azt is, hogy a szervezésben jelentős szerepet vállaló Orosz Örs és csapata nem elég transzparens módon lett kiválasztva, szerinte komáromi fesztiválszervezőknek is esélyt kellett volna kapniuk, és legközelebb versenypályázatot kellene kiírni a társszervezőkre. Ez utóbbival Knirs Imre és Less Károly (függetlenek) is egyetértettek. Bastrnák Tibor (Híd) úgy vélte, hasonló színvonalon a hivatal és a VMK közösen is meg tudná szervezni a Komáromi Napokat, felesleges külsősök bevonása.

Keszegh Margit (KFCS) szerint nem kellene leragadni a számoknál, legalább ennyire fontos az is, hogy az emberek, a komáromiak jól érezték-e magukat a rendezvényen. Horváth Attila (KFCS) úgy vélte, az idei rendezvény egyértelműen jól szervezett volt, attraktív programmal, és aki nem látja, hogy lepipálta az előző éveket, az vak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendezvénysorozat költségei a város költségvetésének csak egész kis hányadát érintik. Konštantín Glič (független) ugyancsak professzionálisnak nevezte a szervezést, szerinte legközelebb a teljes szervezést profikra lehetne bízni.

orosz

Orosz Örs egyebek mellett hangsúlyozta, a Borok utcája nagyságrendekkel nagyobb nyereséget hozott, mint a korábbi években, továbbá azt is, mivel szervezői munkájukért csak 1000 eurót számláztak, nem volt szükség közbeszerzésre. A Quimby zenekar 9 ezer eurós gázsijával kapcsolatban elhangzott bírálatokkal kapcsolatban megjegyezte, az együttes nemrégiben 14 ezer euróért lépett fel Kisudvarnokon. A Komáromi Napok koordinálásával megbízott Varga Anna, a VMK igazgatónője zárszavában hangsúlyozta, a szervezésben egy profi társaság jött össze, akikkel jól lehetett együttműködni, ugyanakkor a korábbi években arra is volt példa, hogy a VMK a városi hivatallal karöltve is jól megoldotta a szervezési feladatokat. Úgy vélte, idén nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett a rendezvénysorozattal kapcsolatban.

Két tájékoztató anyagra is rábólintottak a képviselők, a hivatal illetékesei a megkezdett és előkészített beruházásokról, illetve azokról a lehetőségekről számoltak be, ahová a város idén pénzügyi támogatásokra pályázik.

(cs)

Top