Politikai árnyékokSajnálatos, hogy a jelenlegi képviselő-testületre jellemző kompromisszumképtelenség még a város legrangosabb díjáról, a Pro Urbéről való szavazáskor is megmutatkozott, s a kiválasztásra politikai trükközés vetett árnyékot.

Idén, ahogy az elmúlt két évben is, Andruskó Imre (Híd) javaslatára ismét változtattak a szavazás menetén, mégpedig azt az elvet módosították, melyet tavaly saját maga szorgalmazott és fogadtatott el. Eszerint idén nem a jelölések beérkezési sorrendjében szavaztak – ebben az esetben először az ÉS?! Színház került volna sorra –, hanem annak alapján, hogy melyik jelölés milyen támogatást kapott a városi tanácsban, illetve a szakbizottságban. A sorrend azért fontos, mert a tapasztalatok azt mutatják, mivel a képviselők minden jelölt érdemeit elismerik, és senki nem akar egy jelölt ellen szavazni, mindig azokat díjazzák, akikről előbb voksolnak, s miután elkel a kiosztásra váró két díj, a többi jelölt már sorra sem kerül. Ahogy az előre látható volt, most is így történt.

A testületen elhangzott, végre meg kellene állapodni olyan szabályokban, amelyeket minden évben követnek. Kantha Mária (MKP) felvetette, hogy a díjat titkos szavazással kéne odaítélni, s akkor korrektebb végeredmény születhetne. Többen egyetértettek azzal a felvetéssel – először Andruskó Imre hangoztatta –, hogy a városi médián keresztül a lakosokat is be kellene vonni a jelölési folyamatba, hogy ne csak pártoktól érkezzenek javaslatok a díjra, hiszen Dél-Komáromban például legutóbb 35 jelöltből választottak. Az elmúlt években tapasztalt gyakorlat, mely szerint politikai érdekek miatt újra és újra változtattak a szabályokon, méltatlan a díjhoz, s tisztességtelen a mindenkori díjazottakkal szemben.

A kiválasztási szabályok és a szavazás menetének világos lefektetése lenne a minimum, de a képviselői csoportok azon is elgondolkozhatnának, hogy egy olyan díj esetében, mely a Városért nevet viseli, nem lehetne-e kivételesen megegyezni, hogy ne csak egy oldal véleménye érvényesüljön.

Csaba Ádám

Top