Petíció az adóemelés ellenKomárom. Keszegh Béla, Komárom polgármestere a Deltának adott interjújában beszélt először arról, hogy emelhetik a helyi adókat – a szemétdíjat és az ingatlanadót. Azóta a város hirdetőfelületein nyilvánosságra is hozták az adóemeléssel kapcsolatos javaslatot, mire petíció indult a tervezett lépés ellen.

peticio(illusztráció)

Bő egy hét alatt több mint 300-an írták alá azt az online petíciót, mely a helyi adók emelése ellen tiltakozik. Az aláírók felszólítják a városvezetést, illetve a képviselőket, hogy ne hagyják jóvá az adóemelést, mivel ez negatív hatással lenne a lakosságra. Szerintük a városnak elég anyagi tartaléka van és a városvezetésnek hatékonyabban kellene gazdálkodnia. Dobi Róbert, a petíció elindítója kérdésünkre elmondta, írásban 400 aláírást gyűjtöttek, az íveket pedig le is adták a városi hivatalban.

A nyilvánosságra hozott javaslat szerint a szemétdíj évente 5 euróval nőne személyenként – a jelenlegi 27 euróról 32 euróra emelkedne. Az ingatlanadó egy átlagos lakás esetében évi 8 euróról 18 euróra nőne, egy átlagos családi ház esetében – beleértve garázst, kertet is – pedig 71 euróról 84-re. „Az állam annyi új feladatot ruházott át az önkormányzatokra, hogy még nem tudjuk, mire jut pénz és mire nem. Elképzelhető, hogy meg kell majd emelni a helyi illetékeket“ – válaszolta a polgármester az interjúban arra a kérdésünkre, folytatódik-e az új kukatárolók kihelyezése Komáromban.

Az adóemelésről szóló javaslat sorsáról csütörtökön döntenek a képviselők.

(d)

Top