Perbetei hajléktalan fagyott meg Komáromban

Félidejéhez érkezett a hajléktalanok részére szervezett rendszeres ételosztás. Kollár Zoltán koordinátort kérdeztük a tapasztalatokról és a folytatásról. Kiderült, zökkenőmentesen zajlik az önkéntes szolgáltatás.

Ételosztás-12

„Huszonöt-harminc fő jön ebédelni az ételosztás napjain. A létszám nagyban függ az időjárástól. Ha hidegebb van, kevesebben jönnek, mert maradnak azokon a helyeken, ahol napközben elbújnak” – tudatta a koordinátor, hozzátéve, száraz élelmet és gyümölcsöt is kapnak a rászorulók, amit elvihetnek magukkal. Sőt, a lakosok által felajánlott meleg ruházatot, sálat, sapkát, hálózsákokat is osztottak az étel mellett.

Kollár Zoltán elmondta, 14 étterem és 5 egyház csatlakozott az ételosztáshoz, február végéig kész a lista, ki, mikor oszt ételt. „Ez idő alatt minden étteremre és egyházra kétszer, legfeljebb háromszor kerül sor. Heten-nyolcan vagyunk önkéntesek, akik felváltva hordjuk ki a meleg ételt” – mondta, hozzátéve, visznek forró teát is ,,és ügyelnek a terület tisztaságára, a higiéniai előírásokra”.

Ismét feltettük a kérdést: túlélik a komáromi hajléktalanok az idei telet? „Azok, akikről tudunk, akiket nyilvántartunk, túlélik. Sajnos, minden évben előfordulnak szomorú esetek. A múlt héten vasárnapról hétfőre virradóra megfagyva találtak egy 62 év körüli perbetei férfit. Bár a boncolás a napokban zajlott, és nem tudom pontosan, mi a végeredmény, valószínűnek tartom, hogy megfagyás történt. Azt a hétvégét megelőző péntek nehéz nap volt, hiszen tudtuk, hogy másnap, január 5-én, szombaton erősen fagyni fog, ezért azokat a hajléktalanokat, akiket össze tudtunk szedni, bevittük a melegedőbe. Köszönet a városvezetésnek és az illetékeseknek, hogy megoldották, hogy ezekben a fagyokban bent maradhassanak napközben is” – sorolta a civil aktivista.

A megfagyott perbetei férfi esetére utalva tudatta, sok hajléktalan érkezik faluról, mivel jobban a közösség szeme előtt vannak, és talán szégyellik állapotukat, míg egy városban eltűnhetnek a tömegben. „Jelenleg 40-50 hajléktalan személyről beszélhetünk. Huszonnyolcan állandóan a hajléktalanszállón tartózkodnak. A huszonnyolc-harminc utcán élő hajléktalan közül 10-12 van a melegedőben” – sommázta az önkéntes.

Kollár Zoltán közölte, az ételosztás addig folytatódik, amíg a hideg idő tart. „Tavaly is abba akartuk hagyni február végén, de nem lehetett, hiszen március 15-én is hideg volt. Amíg havazás és fagy lesz, mi kint leszünk az utcán” – tette hozzá. Mint arról tavaly a tél elején beszámoltunk, hétfőn, szerdán, pénteken 14 órakor Kollár Zoltán koordinálásával osztanak ételt a kettes bástya bejáratánál. Vasárnap ugyanott és ugyanakkor egy velük együttműködő önkéntes csapat biztosít meleg ételt és teát a rászorulóknak.

(báj)

(Cikkünk a Delta január 15-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:

Az utca dermesztő hidege

Top