Pályázatírásban segítenek a községeknek

Múlt szerdán megnyitották a Nyitra Megyei Önkormányzat tanácsadó-segítségnyújtó központját Komáromban, a Tiszti Pavilon első emeletén – a főbejárat felett. Az iroda célja, hogy tanácsokat adjon, illetve támogassa a járás településeit, vállalkozóit és polgári társulásait abban, hogy minél hatékonyabban tudjanak külső forrásokat meríteni, pályázni.

Június 30-án Érsekújvárban nyitották meg az első megyei tanácsadó központot (Asistenčné centrum podpory Nitrianskeho samosprávnyeho kraja), azóta már Nyitrán és Nagytapolcsányban is megkezdték működésüket, múlt szerdán pedig a komáromi irodát avatták fel. Októberig Nyitra megye minden járási székhelyén megnyílik egy, plusz Párkányban is. Az irodák a járási régiófejlesztési ügynökségek (RRA) meglévő struktúráira épülnek – ezek eddig is szorosan együttműködtek a megyei önkormányzattal.

A megyei önkormányzat által működtetett központokat azért hozták létre, hogy segítséget nyújtsanak elsősorban az egyes önkormányzatoknak – de vállalkozóknak és civil szervezeteknek is – az uniós források, de akár más támogatások merítésében is. Ingyenesen adnak tanácsokat, segítenek projektdokumentációk kidolgozásában, pályázatok előkészítésében annak érdekében, hogy a települések, vállalkozók hozzáférjenek a rendelkezésre álló uniós forrásokhoz – hangzott el az ünnepélyes átadón, ahol Branislav Becík megyeelnök, Csenger Tibor megyei alelnök, Keszegh Béla, Komárom polgármestere, Halász Béla, Gúta polgármestere, egyúttal a Komáromi Régiófejlesztési Ügynökség (RRA) elnöke, valamint Fiala Andrea, az RRA igazgatónője közösen nyitották meg a komáromi irodát.

A tanácsadó központ főként a kisebb településeknek jelent majd segítséget abban, hogy hová, hogyan pályázzanak, hiszen minél kisebb egy község, annál kevésbé van lehetősége pályázatírásra szakosodott hivatalnokokat alkalmazni, illetve megbízni. A központ olyan esetekben is hasznos támogatást nyújt majd, amikor egy-egy fejlesztés több települést érint, és össze kell hangolni az előkészületeket – például turisztikai projektek esetén, kerékpárutaknál.

Fiala Andrea lapunknak elmondta, az érdeklődőknek először érdemes telefonon jelezniük (0917 329 715), hogy miben szeretnék a segítségüket kérni, hogy a személyes találkozásnál már konkrét tanácsokkal szolgálhassanak.

(cs)

Top