Összefogás Marika gyógykezeléséért

Gúta. Egy rendkívül nemes ügy érdekében fogott össze sok-sok ember Gútán és a régióban az elmúlt napokban: a 29 éves Bezúr Marika gyógykezelésére gyűjtenek. Egyrészt egy erre elkülönített számlára lehet pénzt utalni, másrészt a közösségi hálón különböző tárgyakra licitálva lehet adakozni, de lesz jótékonysági sportnap és koncert is a fiatal anyuka és családja megsegítésére.

A párjával, Tomival két kisgyermeket nevelő Marikánál idén márciusban diagnosztizálták a gyógyíthatatlan ALS (amiotrófiás laterálszklerózis) betegséget. A központi idegrendszer mozgató idegsejtjeinek pusztulása következtében az akaratlagos izmok – amelyek többek között a mozgásért, a beszédért, a nyelésért és légzésért felelősek – fokozatosan elgyengülnek, végül elsorvadnak. „Januárban kezdődtek nála a panaszok, gyengének érezte a karjait, de először csak arra gyanakodott, hogy a kétéves kislányát babahordozóban hordja, emiatt fáj a karja – kezdte a történetet id. Bezúr Mária, Marika édesanyja. – A kezelőorvosa először injekciós kezelést írt elő, majd amikor súlyosbodott az állapota, és szinte már a poharat sem tudta megfogni, idegorvoshoz irányította. Ő gyanúsnak találta a tüneteket, ezért az egyik pozsonyi kórházba utalta. Ott vér- és csontvelőmintát vettek Marikától, amelyeket Németországban vizsgáltak ki, majd jött a szörnyű diagnózis: ALS. Ez idegsorvadást jelent, az orvosok először 3-5 évet adtak a lányomnak, Budapesten viszont már ennél is rövidebb időt jósoltak neki. Jelenleg az egyetlen elérhető orvosságot kapja, a Rizuzolt, ami azonban nem gyógyítja a betegséget, csak lassítja a leépülés folyamatát, ezenkívül vitaminokat szed és fizikoterápiás kezelésre hordjuk őt. Sajnos állapota gyorsan romlik, kezeit már nem tudja használni, járni is nehezen jár, a beszéd is nehezére esik, nagyon hamar fullad.”

A család az elmúlt hónapokban minden fellelhető információt igyekezett felkutatni arról, mi segíthetne Marikán, így bukkantak rá az egyetlen olyan klinikára, amelyik erre a betegségre specializálódott, és Miamiban található. Felvették velük a kapcsolatot és a klinika hajlandó is fogadni a fiatal anyukát, de a kiutazással, ott-tartózkodással, és a mintegy 4 hétig tartó kezeléssel járó költségeket a család önerőből nem tudja finanszírozni. Ráadásul párja, Tomi is kénytelen volt feladni munkáját, hogy a nap 24 órájában Marika mellette lehessen, önállóan ugyanis már nem tudja ellátni magát. Ezért fordultak segítségért a nyilvánossághoz.

Miután felhívásuk megjelent az interneten, Halász Béla városi képviselő ötlete nyomán a közösségi hálón a Gútaiak Gútáért csoportban, majd egy másik, Jótékonysági licit Marikáért/Dobročinná aukcia pre Mariku elnevezésű csoportban is elindultak a felajánlások. A felajánlott tárgyakra licitálni lehet, a befolyó összeget a család kapja meg. Augusztus elsején az Adrianna’s Pilates szervezésében jótékonysági sportnapot tartanak Gútán, augusztus 2-án pedig Vadkerti Imre gútai énekes kezdeményezésére jótékonysági koncertet ad a Nagyboldogasszony plébániatemplomban Vadkerti Imre, Sipos Dávid, Zsapka Attila, Bertók István és Emmer Péter.

„Nagyon bízunk benne, hogy Miamiban tudnak rajta segíteni. Nemrégiben kerültünk kapcsolatba egy litván fiatalemberrel, akit szintén ott kezeltek, és az orvosoknak sikerült nála leblokkolni a hibás gént, sőt, az elvesztett izmokat is fokozatosan visszaépítik nála. Ezért is lenne fontos, hogy minél hamarabb elkezdődhessen Marikánál is a kezelés” – mondta édesanyja. Mivel Miami a koronavírus-járvány szempontjából vörös zónának számít, kérdéses volt, hogy a külügyminisztériumtól kapnak-e engedélyt a kiutazásra. Lapzártakor kaptuk a jó hírt, hogy az engedélyt megkapták, és vasárnap már el is indultak Marikáék.

Aki segíteni szeretne Marikának, a gyógykezelésének támogatására szánt összeget az alábbi számlaszámra utalhatja: SK25 0900 0000 0050 2717 8880, a számla neve: Mária Bezúrová.

(vkm)

Top