Összefogás a hajléktalanokértKOMÁROM. Civilek, vállakozók, egyházközségek, a városi hivatal szociális osztályának munkatársai, valamint a város rendőrség közösen próbálnak segíteni a hajléktalanokon. Hamarosan beköszön a téli, hideg idő és a Komárom utcáin élő hajléktalanoknak meleg étellel, valamint az éjjeli melegedő megnyitásával nyújtanak segítséget. 

hajlektalan

Mint megtudtuk, a városi hajléktalanszállón 28 ember van elszállásolva, így az teljes kapacitáson működik. Az utcán további 20-25 ember él, akik a hideg idő elől sátrakban, padokon vagy a híd alatt bevackolva húzzák meg magukat. A civilek és a segítők összefogva, Kollár Zoltán magánvállakozó koordinálásával próbálnak segíteni az utcán élő, nehéz sorsú embereken. A tavalyi évhez hasonlóan az idén is beindul a melegétel-osztás a hét három napján (hétfő, szerda, péntek). Az akcióba bekapcsolódott hat komáromi étterem, a Charita jótékonysági segélyszervezet, valamint a katolikus, a református, a baptista és a zsidó egyház is. Ők fogják egy előre megbeszélt beosztás szerint elkészíteni, kiosztani az ételt.

Az ételosztáson kívül az utcán élőknek lehetőségük lesz igénybe venni az éjjeli melegedőt, amelyet a volt birkózócsarnokban (Vársor utca/Hradná u.) alakítanak ki. A melegedőben, amely november 15-én nyitja meg kapuit, este hattól reggel nyolcig tartózkodhatnak a rászorulók. A jótékonysági szervezetek és az egyházak képviselői a lakosok jó szándékára is számítanak, mivel a hajléktalanok elhelyezésénél ágyakra, takarókra és paplanokra lenne szükségük (ruhákra azonban nem). Ezeket a Vársor utcán lévő hajléktalan szállóba várják. (További nformáció a 035 28 51 312-es telefonszámon.)

Arra is lesz lehetőség, hogy élelmiszercsomaggal segítsünk a rászorulóknak. Komáromban több kisebb élelmiszerüzletben kihelyeznek sárga ládikókat, amelyekbe bárki belehelyezhet tartós élelmiszereket – lisztet, cukrot, olajat, konzerveket –, amit szinték kiosztanak a hajléktalanoknak. Egyelőre a Bauring és a Bástya élelmiszerüzletekben lehet leadni az adományokat, de várják azon üzletek jelentkezését is, amelyek szívesen bekapcsolódnának az akcióba.

(szt)

Top