Örökségünk – A hely, ahol élünk

Bátorkeszi. A napokban jegyezték be a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulást, amelynek célja a település történelmének kutatása, tárgyi és egyéb emlékek gyűjtése, a hagyományok őrzése és ápolása. Távlati céljuk pedig egy tájház létrehozása. Első, bemutatkozó rendezvényük az Örökség című kiállítás megrendezése volt.

„A névválasztás nem véletlen, a 12. századból fellelhető első írásos emlékek ugyanis Villa Kezw néven említik a települést“ – tájékoztatta lapunkat Pallag György, a társulás elnöke. „Régtől lakott település a miénk, bizonyítják ezt a falu területén és határában talált avar kori, valamint honfoglalás kori leletek. A 16. században a Báthoriak, később a Pálffyak birtokolták a falut. Két kastély is állt itt, a Pálffy- és Kobek-kastély, de sajnos mára egyik sem maradt fenn.”
A társulást négyen alapították – Zsok Gizella könyvtáros, muzeológus, Gál István, Pallag Gábor és Pallag György –, de várják további tagok jelentkezését is. Ezért felhívással fordulnak nemcsak a helybeliekhez, hanem a Bátorkesziről elszármazottakhoz is, hogy vegyenek részt társulásuk értékmentő munkájában. „Bizonyára sokan őriznek még régi fényképeket, képeslapokat, könyveket, dokumentumokat, régi használati tárgyakat. Szeretnénk ezeket összegyűjteni, vagy legalább másolatokat készíteni róluk. Másrészt felvesszük a kapcsolatot azokkal a múzeumokkal, amelyek a településen végzett ásatások során előkerült tárgyi emlékeket őrzik. Jó lenne, ha ezek a leletek legalább egy-egy időszaki kiállítás erejéig visszakerülnének falunkba” – mondta a társulás elnöke.
A kiállításon bemutatott tárgyak az élő hagyományt őrzik.

Kép és szöveg: miriák

Top