Önkéntesként közterületet takarítottak a hajléktalanok

Egy új, szocializációs projektet indítottak útjára február elején Komáromban. Ennek keretében bevonnák a hajléktalanokat a közterületek tisztításába. Az első alkalommal tíz személy jelentkezett munkára.

Az ötlete már korábban felvetődött, de a járvány miatt a megvalósítására mostanáig nem került sor. A program célja, hogy a nincstelenségbe lecsúszott személy is a társadalom hasznos tagjának érezhesse magát, olyan embernek, akinek a munkájára szükség van, és ezáltal kicsit visszanyerjenek abból a belső tartásból, méltóságból és önbecsülésből, amit az utcán töltött évek során elveszített.

Február első napjaiban Kollár Zoltán vállalkozó, aki tizenkét évvel ezelőtt felvállalta a hajléktalanok megsegítését és annak koordinálását, Varga Tamás alpolgármesterrel egyeztetett arról, hogy melyik közterület tisztítása nincs beütemezve a következő időszakra, ill. melyik városrészen tudnák elkezdeni a takarítást. A munkához a város biztosította a szükséges kerti szerszámokat.

„A pénteki ebédosztás után, melyet 20 fő vesz igénybe rendszeresen, aki akart, önkéntesen jelentkezhetett munkára – avatott be minket a részletekbe Kollár Zoltán. – Egy személy nemet mondott, így a többiekkel átmentünk a Bauringokba, ahol a kutyafuttató és a kazánház közti bekötőutat tisztították meg. El kell mondanom, hogy nagy munkát végeztek. Több zsák szemetet, törmeléket szedtek össze. A korhadó faleveleket összegereblyézték. Aki ott volt, az örömmel tette a dolgát. Azt még nem pontosítottuk Svanczár Róberttel, aki tíz éve, kis ’csapatunk’ tagjaként saját szabadidejét feláldozva, fáradhatatlanul segíti a hajléktalanok ellátását, hogy havonta hány alkalommal szervezzük meg ezeket az akciókat.”

Az Európai Parlament 2020. november 24-én elfogadott állásfoglalásában felszólította az EU-t és tagállamait, hogy 2030-ig számolják fel a hajléktalanságot. Javasolta egy keretrendszer kidolgozását a nemzeti stratégiák harmonizációért, és felszólította a tagállamokat, hogy dekriminalizálják a hajléktalanságot, és biztosítsanak egyenlő hozzáférést az olyan közszolgáltatásokhoz, mint az egészségügyi ellátás, az oktatás és a szociális szolgáltatások.

Ha ettől még messze is vagyunk, most az új projekt keretén belül Kollár Zoltán, Svanczár Róbert és mindazok, akik támogatják a kezdeményezést, köztük Komárom városa, megpróbálnak segíteni a hajléktalanok társadalmi integrációjában.

(janković)

Top