Oltakozásra kérnek orvosaink

Múlt csütörtökig több mint 200 dél-szlovákiai orvos írta alá azt a felhívást, melyben arra kérik az embereket, hogy oltassák be magukat. A főként Dunaszerdahelyi és Komáromi járásokban dolgozó orvosok nyílt levelükben hangsúlyozzák, „a kezdeti fenntartások után szakmai körökben ma már sehol sem vita tárgya az oltás fontossága.“

Az aláírók rámutatnak, a járvány vesztesei azok a nem koronavírusos páciensek is, akik a Covid-betegek miatt túlterhelt kórházakban nem kapják meg a szükséges egészségügyi ellátást más betegségükkel kapcsolatban. Alább teljes terjedelmében közöljük a felhívást:

„Tisztelt polgártársaink!

A Dunaszerdahelyi, Komáromi, illetve más magyarlakta járásokban dolgozó orvosokként fordulunk Önökhöz.

Többen közülünk ott voltak és látták, mi történt a járási kórházak koronavírusos betegeket ápoló osztályain, másokat ugyanez közvetve érintett. A dunaszerdahelyi kórház tömve volt koronavírussal fertőzött tüdőgyulladásos betegekkel, akiket alig tudtunk elhelyezni. Rengeteg páciensünk, ismerősünk távozott az élők sorából, mások pedig sokat szenvedtek a betegség miatt.

A pandémia egyes hullámainak, különösen a mostani, harmadiknak a további vesztesei viszont azok a nem koronavírusos betegek is, akik a telített és túlterhelt kórházak miatt nem jutottak vagy jutnak kellő egészségügyi ellátáshoz akár más szakterületen sem.

Megértjük, hogy sokan hezitálnak az oltást illetően, ugyanis rengeteg különböző információ ér bennünket nap mint nap. Sok alaptalan tévhit kering a közösségi hálókon, amelyek összezavarják az embereket. Szeretnénk viszont leszögezni, hogy a mi véleményünk egyértelmű és egységes! Bízzanak bennünk! A kezdeti fenntartások után szakmai körökben ma már sehol sem vita tárgya az oltás fontossága. Tények, kutatási eredmények tömege áll mögöttünk a világból, ezt támasztják alá mindennapjaink tapasztalatai is. Ma már csak elenyésző számú kolléga hiszi az ellenkezőjét. Kérjük Önöket, akik eddig még nem oltatták be magukat, hogy ezt mielőbb tegyék meg!

A Dunaszerdahelyi és a környező járásokban élők átoltottsága jobb az átlagnál, amit tükröz a kórházban ápolt esetek alacsonyabb száma is. Ahhoz viszont, hogy az életünk és a kórházi ellátás is a régi üzemmódba kerüljön, ez az átoltottság nem elegendő. Ráadásul, a kórházban ápoltak néhány kivételtől eltekintve mind oltatlanok, és sajnos naponta látunk közülük 40-50 éveseket is lélegeztetőgépen. A tapasztalatok alapján az új vírusvariáns szokatlanul súlyosan érinti az oltatlanok fiatalabb korosztályát is.

Higgyék el, nem beszélünk mellé, ezért szeretnénk ismételten kérni Önöket, hogy legyenek körültekintőek, és tegyék meg ezt az apró lépést magukért és másokért!

Nagyon sokan Önök közül ismernek bennünket személyesen, és tudniuk kell, hogy fontos számunkra az Önök egészsége és élete!“

Dunaszerdahelyi kórház Covid-osztálya (forrás: parameter.sk)

A felhívást már több mint kétszáz régióbeli orvos írta alá, főként a Komáromi és Dunaszerdahelyi járásból. Köztük például járásunkból Bauer Radi Enikő hematológus főorvos, Balázs Ferenc kardiológus, Baláž Ján szülész-nőgyógyász, Bóna Szilárd neurológus, Bulajcsík Ferenc általános orvos, Cséplő Péter hematológus, Cséplő Zsófia radiológus, Czirfusz Attila egyetemi professzor, Czirfusz Mónika klinikai mikrobiológus, Gulyás Gabriella oftalmológus, Hollósy Tamás szülész-nőgyógyász, Ipóth Szilárd nőgyógyász, Kürti László általános orvos, Lehotský Radoslav radiológus, Maurovich Horváth Lajos általános orvos, Sebők Zoltán általános orvos, Soós Ágnes pneumológus, Szász Nikoleta általános orvos, Tóth Péter kardiológus és Viola Miklós sebész.

(csá)

Top