Nyáron nyit a csónakkölcsönző a Holt-Vágon

Komárom. Ha minden a tervek szerint halad, nyár közepén megnyílik a csónakkölcsönző a Holt-Vágon. Eleinte csónakokat és vízibiciklit kínál majd, de büfé és kerékpárkölcsönző is szerepel a tervekben. Egy nyugodt, vízparti övezet kialakítása a cél, amely mindenki számára hozzáférhető.

Idén tavasszal döntöttek a képviselők annak a negyedmilliós pénzcsomagnak a felhasználásáról, melyből már hagyományosan minden évben kisebb fejlesztésekre költ a város, és minden városatya 10 ezer euró sorsáról dönthet. E beruházások közül a legnagyobb fejlesztés egy csónakkölcsönző kialakítása a Holt-Vágon, 40 ezer euróból.

csarda

A csónakkölcsönzőt városi területen alakítanák ki, részben azon a telken, melyen annak idején az első Tocsi csárda működött, később a horgászszövetség költözött be, részben pedig a mellette fekvő telken, amelyet eddig a Delta úszóklub bérelt nagyon kedvezményesen. A város március elején felmondta a bérleti szerződést, arra hivatkozva, hogy azt szeretnék, ha a Holt-Vág partjára tervezett csónakkölcsönző, illetve az érintett terület minden komáromit szolgálna. Bár az úszóklub vezetője nehezményezte a döntést, a képviselő-testület a várakozások szerint – és korábbi fejlesztésekről szóló döntésükkel összhangban – csütörtökön azt is jóváhagyja, hogy a Comorra Servis városi cég kezelésébe kerüljön mindkét városi telek a csónakkölcsönző kialakításának céljából. (Ez megtörtént.)

Nagy Tamás, a Comorra Servis igazgatója megkeresésünkre elmondta, a márciusi döntés óta már körvonalazódnak a tervek, sőt, egy közbeszerzés már lezárult. Eszerint 5 csónakot és 5 vízibiciklit vásárolnak a nyertes Boat Diesel Kft. virti székhelyű cégtől – négyszemélyeseket. Szándékuk szerint két, 12-12 méter hosszú és 2 méter széles úszó stéget kapcsolnának a vízpartra, a már meglévő lépcsőkhöz – ehhez lennének kikötve a csónakok. Két lakókonténer a partra kerülne, az egyikben iroda működne, a kölcsönzéssel kapcsolatos teendők intézésére, a másikba toalettek, illetve vizesblokk kerülne, és raktárat is kialakítanának. Nagy Tamás hangsúlyozta, több engedély beszerzését kell még elintézniük, a biztonsági előírások betartására is nagy figyelmet fordítanak.

viziIlyen vízibicikliket vásárol a Comorra Servis

A meglévő faépületben szeretnének egy büfét üzemeltetni, továbbá asztalokat, padokat helyeznének ki a környéken. A távolabbi tervekben pedig egy kerékpárkölcsönző nyitása is szerepel, valamint más úszó alkalmatosságok beszerzése, például állva evezős szörfdeszkáké (elterjedt angol nevén Stand Up Paddleboard – SUP). Nagy Tamás szerint a csónakkölcsönző és környéke egy nyugodtabb, kevésbé nyüzsgő partszakasz lehet a jövőben, ahol az emberek megpihenhetnek, élvezhetik a természetet.

2…és ilyen csónakokat

A Comorra Servis igazgatója elmondta, a nyári időszakban – az időjárástól függően – minden nap nyitva tartana a csónakkölcsönző. Egyelőre nem végleges, hogy milyen díjszabással üzemelnének, de nagyjából 3-4 euróért lehetne kikölcsönözni egy vízibiciklit vagy csónakot. Hogy pontosan mikor nyitnának, nem tudta megmondani, de a szándékuk az, hogy nyár közepén elinduljon a városi csónakkölcsönző.

„A Holt-Vág és környéke egy olyan rekreációs célpont, amely mind a komáromiaknak, mind a turistáknak számtalan lehetőséget rejt. Ezt sajnos korábban nem használta ki a város, amin most egy átfogó tervvel változtatni szeretnénk. Célunk, hogy Komárom egyik kedvenc pihenőzónája legyen a tó és környéke, ahol színvonalas szolgáltatások várják a kikapcsolódni vágyókat“ – jelentette ki Keszegh Béla polgármester.


Júliusra elkészül a koppánymonostori szabadstrand

Idén nyáron Dél-Komáromban is végbemegy egy vízparti fejlesztés. Köszönhetően a magyar állami támogatásnak 10-szer akkora összegből, mint a Holt-Vágon, összesen 150 millió forintból (kb. 462 ezer euró).

plakát 1mód

Július elsejéig egy biztonságos, családbarát szabad­strandot alakítanak ki az épülő Duna-hídtól nyugatra, a Duna koppánymonostori partszakaszán, a Hajóvontató parton. Mintegy 150 méter hosszan, ezer négyzetméter zöldfelület rendezésére kerül sor a kormánytámogatásból, de lépcsők és járdák kialakítása, ingyenes vízvételi pont létesítése, padok és utcabútorok kihelyezése, pihenőhelyek, mini játszótér, emellett kisgyermekekkel használható családbarát vizesblokkok, öltözők, valamint baba-mama „szoba” kialakítása is megvalósul. A parton kerékpártároló is épül.


Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta május 21-i számában jelent meg.)

Top