Nyári gyerektáborok Komáromban

Hová vigyük gyerekünket a nyári szünidőben? Előző számunkban a járásunk falvaiban megrendezésre kerülő nyári ifjúsági és gyermektáborokat gyűjtöttük össze, mostani összeállításunkban viszont a Komáromban megvalósuló táborokat mutatjuk meg.

Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ idén nyáron 3+1 gyerektábort indít. A július 5-től július 9-ig tartó színjátszó gyerektábor, amit Laboda Róbert vezet, már betelt. További két tábor esetén még akad néhány hely, így a július 12. és 16. közötti néptánctáborra még lehet jelentkezni július 9-ig. Ez Nagy János és Madari Katalin felügyelete mellett zajlik és 1–4. évfolyamos gyerekek vehetnek rajta részt; a részvételi díj 49 euró. Július 19-től 23-ig Süll Tamás vezetésével rendezik meg a balett-tábort 8–12 éves gyerekeknek. Jelentkezni július 16-ig lehet – amennyiben addig nem telik be –, a részvétel díja 60 euró. Egy további színjátszótábort is szervez a komáromi VMK a Komáromi Jókai Napok Közalapítvánnyal közösen. Ez Karva községben lesz, 15 év feletti gyerekek, illetve fiatal felnőtt amatőr színjátszók számára. A Jókai Napok Nyári Diákszínjátszó Tábor július 30-tól augusztus 8-ig tart. Ellentétben az előzőekkel, ez „ottalvós“, vagyis a 80 eurós részvételi díj a teljes ellátást magában foglalja. Július 15. a jelentkezési határidő. Az említett táborokba a 0907 799 823-as telefonszámon, illetve a vmk.taborok@ gmail.com és a csengel.monika@gmail.com email címeken lehet jelentkezni.

A komáromi Szabadidőközpont hat gyerektábort szervez a Baťa-udvarban, hétköznapokon 8 órától 16 óráig tartanak a foglalkozások, a részvételi díj egységesen 70 euró. Július 6-tól július 9-ig sporttábort szerveznek Sport Camp néven, a következő héten kerül sor a Fantasy Campre, mely már sajnos betelt, július 19-től július 23-ig pedig kalandtáborra lehet jelentkezni. Augusztus 9-től 13-ig Montessori tábor, augusztus 16-tól 20-ig különleges képzőművészeti tábor, végül augusztus 23-tól 27-ig táncos foglalkozások lesznek a Szabadidőközpont szervezésében. A táborokra 7–14 éves gyerekeket lehet beíratni, szabad helyek korlátozott számban érhetők el. Jelentkezi a cvc@komarno.sk email címen lehet, illetve a cvckomarno.com weboldalon elérhető elektronikus űrlap kitöltésével.

Idén nyáron már 7. alkalommal szervezik meg a Summer Soccer Camp elnevezésű focitábort, három különböző turnusban, a Komenský Alapiskolában. A táborok hétköznap 7.45-tól 17 óráig tartanak, a tábor részvételi díja 100 euró. Július 5-től július 9-ig a 2007 és 2013 között született gyerekeket várják, július 19-től július 23-ig a 2013 és 2015 között születetteket, július 26-tól 30-ig pedig ismét a 2007 és 2013 között született gyerekek jelentkezhetnek. Jelentkezni online lehet, a szervező Skills&Fun facebook-oldalán megadott módon. A 0907 716 823-as számon, vagy a skillsandfunkn@gmail.com elektronikus postacímen további információ kérhető.

Július 12-tól 16-ig rendezi meg a Kengu röplabdatábort a VK Spartak SJE Komárom klub. Az 5 napos röpitábor díja 100 euró, a foglalkozások 8 órától 16 óráig tartanak. 7 és 11 év közötti gyermekeket várnak, jelentkezni a VK Spartak UJS Komárno facebook-oldalon közölt formanyomtatvány kitöltésével lehet, illetve további információ kérhető a davidferencz@vkspartak.sk email címen, valamint a 0902 210 111-es telefonszámon.

Augusztus 25-től 28-ig tartják a III. Tündérkert Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Tábort a RÉV Magyar Kultúra Házában. Szerdától szombatig 9 órától 16 óráig lesznek népművészeti foglalkozások 7 évesnél idősebb gyerekeknek, fiataloknak, neves szakoktatók irányításával. Lesz néptánc, hangszeroktatás, játszóház népi játékokkal, agyagozás, gyöngyözés, szövés, nemezelés, szombaton táncház. Lehetőség van akár csak egy napra is jelentkezni, ellátással és ellátás nélkül is, a jelentkezés módja az esemény facebook-oldalán található. További tájékoztatás a harompatak@gmail.com és a folkfeszek@gmail.com email címeken, valamint a 0908 813 890-es és a 0904 708 910-es telefonszámokon kérhető.

Csak PCR-teszttel?

Branislav Gröhling oktatási miniszter bejelentése szerint a 10 évnél idősebb gyerekek csak akkor léphetnek be egy nyári táborba, ha 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni, vagy ha már beoltották őket koronavírus ellen. A miniszter múlt szerdán azt is közölte, hogy a nyári táborokban való részvétel miatt elvégzett PCR-teszteket megtéríti az állam – ám ennek részleteiről egyelőre nem beszélt.

A Komáromi járásban jelenleg csak a komáromi kórházban végeznek PCR-teszteket, azokat is csak hétköznapokon. Ez azt jelenti, hogy azokat a gyerekeket, akik hétfőtől nyári táborba mennének, pénteken kell elvinni PCR-tesztre. Miután ez viszonylag sok gyereket érintene, nem biztos, hogy mindenkit le tudnának tesztelni, ráadásul a levett mintákat Zólyomba küldik, és nagyjából 3 nap, amíg megvan az eredmény. Azaz kérdéses, hogy hétfőn reggel, a tábor nyitásakor a gyerek megkapja-e a teszt eredményét. És azt még nem is említettük, hogy egy 10-12 éves gyereknek elég kellemetlen élmény, hogy nemcsak az orrába túrnak bele, mint az antigénteszteléskor, hanem a garatjából is mintát vesznek.

Csak remélni lehet, hogy a minisztérium végül eláll a 10 évesnél idősebb gyerekek számára előírt PCR-teszteléstől, és legalább annyit finomít rajta, hogy a negatív antigéntesztet is elegendőnek ítéli.

(cs)

Top