Nyaralni mentem!

Szlovákiában évről évre egyre többen töltik nyári szabadságukat külföldön és egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy egy tengerparti szállodakomplexum szolgáltatásait élvezve pihenjék ki egész éves fáradalmaikat. Az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a felméréséből ugyanakkor az derül ki, hogy hiába nőtt meg az elmúlt években az utazási kedv, még mindig az uniós átlag alatt vagyunk, s a szomszédos országok közül csak Magyarországot előzzük meg.

Melyek az idei nyár legkedveltebb úticéljai?

Míg 2008-ban a megkérdezettek közel 60 százalékénak nem futotta nyaralásra, addig idén ez a szám 47 százalék alá csökkent, vagyis a lakosság több mint felének ma már belefér és megengedhet magának legalább egy hetes nyári szabadságot. Ez mindenképpen jó hír, ha azonban a szomszédos Auszriát nézzük, jelentős lemaradást tapasztalunk: az osztrákok közel 75 százaléka jár ugyanis rendszeresen nyaralni. Ők költenek egyébként a legtöbbet a nyári szabadságra is: az Eurostat adatai szerint személyenként átlagban csaknem 3 ezer eurót, ami az uniós átlagot is jócskán meghaladja.

Bár Szlovákia és Magyarország is az uniós átlag alatt van, a nyaralni vágyók száma és a turizmus fellendülése mindkét országban pozitív irányt vett. „Az emberek többet tudnak megtakarítani, több pénzük van az utazásra, a gazdaság fejlődik“ – ad magyarázatot a jelenségre Pohlmüllner József. A dél-komáromi Beki Tours Utazási Iroda tulajdonosa szerint leginkább a 7-10 napos kirándulások/utazások a legnépszerűbbek, az azonban, hogy mennyit szánunk egy-egy útra, (a 300-400 eurós apartmantól a több ezer eurós luxusszállodáig) nagy szórást mutatnak. Megfigyelhető az is, hogy az emberek egyre tudatosabban válogatnak az utazási irodák kínálatai közül, és bár még mindig szeretnek tanácsot kérni a szakemberektől, egyre inkább emelkedik az internetes megrendelések száma is.

50188069

Fő szempont a biztonság

„Egy-egy külföldi helyszín, úticél kiválasztásánál – tekintettel a világpolitikai eseményekre – a korábbiakhoz képest sokkal inkább előtérbe került a biztonság, a párizsi, a londoni vagy a manchesteri terrortámadások után azonban tudatosítanunk kell, hogy 100 százalékos biztonság ma már sehol sem garantálható“ – mondja a Deltának Nagy Tibor, a Tatratour – TIP Travel utazási iroda komáromi munkatársa, hozzátéve: Törökországot az egyik legcsaládcentrikusabb nyaralási helyszínnek tartja, a szezon elején az emberek mégis inkább kivártak, milyen politikai fejlemények várhatók az országban. Mivel az eltelt időszak nem hozott semmiféle feszültséget, később a Törökországba utazók száma megugrott: az elmúlt héten például a török városokba közel 700 repülőjegyet értékesített társaságuk Szlovákia-szerte, ami azt jelentette, hogy külön légi járatokat kellett indíttatniuk az országba – meséli a szakember.

Nagy Tibor szerint ha autós utazásról van szó, a nyaralni vágyók körében továbbra is az egyik legkedveltebb helyszín a horvát tengerpart – még akkor is, ha az elmúlt években bizony megemelkedtek a horvátországi árak. Nagyon népszerű Görögország – különösen Korfu, és – azok számára, akik buszos utazásban gondolkodnak – Bulgária is. Ez utóbbi azért is előnyös, mert itt a helyi árak nagyon kedvezőek. Nagy Tibor szerint azonban Olaszország (leginkább Szicília, Szardínia) is nagy sláger, jóllehet az itáliai utak már drágábbak. „Tunézia és Egyiptom és a spanyol tengerpart iránt ismét megnőtt az érdeklődés, mint ahogyan a folyami, a tengeri vagy az óceáni hajóutak, -kirándulások is egyre szélesebb körben hódítanak“ – jegyzi meg Pohlmüllner József.

43891625

Dél-Szlovákia termálfürdői viszik a prímet

A nyaralási kedv jelentős hatással van a belföldi turizmusra is, a szektorban egyre nagyobb növekedés tapasztalható, miközben a külföldi utak iránt kezd megcsappanni az érdeklődés – állítja Köles József, a Hapax Utazási Iroda munkatársa. Mint mondja, a nyári szezon legkedveltebb célállomásai Dél-Szlovákia termálfürdői – Nagymegyer, Párkány, Bellegszencse (Podhájska) és Dunaszerdahely –, valamint a Szenc melletti Napfényes tavak, a Magas-Tátra és a Szlovák Paradicsom. Ezen területen Magyarországon sincs ok a panaszra, a belföldi turizmus jól működik, a legjobb időket éli – a magyar lakosság ugyanis már évek óta inkább belföldi úticélt választ magának, elsősorban a cafeteria-rendszernek köszönhetően – magyarázza Pohlmüllner József. A Beki Tours utazási iroda tulajdonosa azt mondja, legtöbben a vízpartokat, fürdőhelyeket célozzák meg, nem véletlen tehát, hogy a legkedveltebb üdülőhelyek között továbbra is a Balaton, a Velencei-tó, valamint Hévíz, Zalakaros és Hajdúszoboszló szerepel. „Ezeket a helyszíneket Szlovákiából is nagyon sokan látogatják. A Beki Tours ügyfeleinek csaknem fele például szlovákiai magyar, számukra egy magyarországi üdülés nem jelent nyelvi nehézségeket, ez az egyik legfőbb oka, hogy előszeretettel látogatnak el magyar fürdőhelyekre, városokba“ – teszi hozzá.

csuszda

Pohlmüllner József szerint azonban a magyarországi turisták körében is egyre népszerűbb Szlovákia: télen leginkább a hegyvidékeket, nyáron pedig az egynapos kirándulásokat kedvelik a magyarországiak – különösen az olyan utazásokat, melyek határ menti városokba, fürdőhelyekre vezetnek, de egyre többen fedezik fel maguknak Szlovákia fővárosát, Pozsonyt is. Persze az ilyen történelmi városi sétákat főként az idősebb korosztály kedveli, a fiatalok a fürdőket, strandokat keresik.

Langschadl Mátyás

Top