Neszmély és Martos együttműködése örökségük megőrzéséért

A szlovákiai-magyar határtérség lakosainak, az ideérkező turistáknak és az áthaladó kerékpárosoknak ismét új lehetőségeik nyílnak. Neszmély község és az együttműködő partnerek – Martos község a Via Nova Ifjúsági Csoport közreműködésével, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország határon átnyúló program keretében megvalósítják a “Hagyományőrzés Martos és Neszmély településeken” című projektet, mely ERFA pénzügyi forrásból valósulhat meg.

A projekt kifejezetten a magyar-szlovák határ menti területek attrakcióinak növelésével, ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztésével járul hozzá a két érintett település és környékének intelligens, fenntartható és inkluzív fejlődéséhez.

A kis, festői szépségű falucskák, Martos és Neszmély stratégiai együttműködésének célja a két község természeti és kulturális örökségének megőrzése. A projekt stratégiai célja, hogy az érintett településeken a közös kulturális események által megvalósuljon egy magasabb szintű területi, társadalmi, gazdasági és területi kohézió. A határterület programkínálatának szélesebb választéka áll majd a célcsoportok rendelkezésére, melyek új-komplex „idegenforgalmi csomag” keretében kerülnek ismertetésre.

A projekt számos szakmai rendezvény megszervezését is lehetővé teszi, ideértve többek között a júniusi Martosi turisztikai konferenciát is és a tematikus műhelyeket Neszmély községben.

Neszmély községben a projekt által kiépítésre kerül egy kerékpáros pihenőhely és a parkoló. Ezt követően megkezdődnek a kiállítások és társadalmi események számára helyet biztosító épület kivitelezésével kapcsolatos munkálatok, Az önkormányzat hosszú távú terveinek megfelelően a helyi közpark területén tereprendezésre és zöldövezet kialakítására is sor került, bővítve a helyi lakosok kikapcsolódási lehetőségeit is.

A projekt tökéletes megvalósítását a határon átnyúló turisztikai lehetőségek kínálata alakítja. A projekt kimenetei közé tartozik emellett Feszty Árpád festménye replikájának kiállítása, egy nagy (Zsittnyan) valamint egy kisebb pódium kiépítése, az Ág Tibor Kulturális Központ (főépület), a Szikora Aréna multifunkciós sportpálya, Emese kötélpark, Csukás vízi út, valamint a Kék varjú vízi múzeum bebiztosítása.

Top