Nem tudni, meddig marad zárva az őrsújfalui posta

Őrsújfalu/Komárom. Március elsejétől zárva tart az őrsújfalui postafiók, az épületen elhelyezett értesítés szerint az ügyfelek Komáromban, a Damjanich utcai főpostán intézhetik ügyeiket. A Szlovák Posta á. v. hivatalosan ideiglenes bezárásról beszél.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a városrész képviselője, Molnár Marián aláírásgyűjtést kezdeményezett a fiók megmentése céljából. Véleménye szerint semmi nem indokolja a bezárását, jó a kihasználtsága, a közel 2000 lakoson kívül az erre átutazók is gyakran igénybe veszik a fiók szolgáltatásait. A városvezetés által is megtámogatott petíciót már közel egy hónapja elküldték a Szlovák Posta besztercebányai központjába, de mostanáig nem érkezett rá válasz.

Az őrsújfalui postafiók bezárásával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az állami vállalat sajtóosztá-lyára is. Arra voltunk kíváncsiak, mi indokolta a bezárást, mi lesz a sorsa a petíciónak, a posta miért nem kért engedélyt a Regulációs Hivataltól a fiók bezárására – miközben a hivatalos ügymenet ezt bezárás esetén előírja –, illetve hogy tervezik-e, és ha igen, mikor az őrsújfalui fiók újranyitását. Iveta Dorčáková szóvivő válaszában kifejtette, hogy a fiókot ideiglenesen zárták be (ehhez nem kell a Regulációs Hivatal engedélye – a szerk. megj.), mégpedig a Covid-járvány okozta munkaerőhiány miatt. „Ha egy nagyobb fiókban a munkaképtelenség vagy karantén miatt dolgozók esnek ki, operatívan alkalmazkodunk a helyzethez a nyitvatartási idővel, illetve perszonálisan megerősítjük a kisebb posták alkalmazottaival a nagyobbakat. Ebben az esetben prioritást élvez a komáromi 1-es posta normális menetének biztosítása, amelyik a legnagyobb a városban, mind az ügyfelek, mind a szolgáltatások számát illetően” – fejtett ki a szóvivő. Mivel napról napra változik a járványhelyzet, és azt sem lehet előre megmondani, mikor hány alkalmazott kerül karanténba, vagy kell betegállományba vonulnia, ezért arra a kérdésre, mikor nyithat ki újra az őrsújfalui postafiók, nem tudott választ adni. A petícióra vonatkozó kérdésünkre pedig egyáltalán nem reagált.

Keszegh Béla polgármester, aki szintén a petíciós kezdeményezés mellé állt, lapunknak elmondta, a válaszadásra megszabott törvényi határidő a napokban jár le, és Szlovák Posta valószínűleg kivár az utolsó pillanatig. „Az őrsújfalui posta bérletére vonatkozó új szerződéstervezetet viszont már elkérték, igaz, még nem írták alá” – mondta a polgármester. A helyiséget ugyanis, ahol a posta eddig működött, a várostól bérli az állami vállalat. A szerződés tavaly decemberben járt le, a bérlet meghosszabbítását a városi képviselők februári ülésükön hagyták jóvá.

Március elsejétől Komáromban, a Damjanich utcai főpostán egy külön ablakot nyitottak az őrsújfalui ügyfeleknek. Ez az ablak azokban az órákban van nyitva, mint korábban az őrsújfalui posta. Bár elsődlegesen az őrsújfaluiak részére szolgál, természetesen másokat is kiszolgálnak itt, illetve az őrsújfaluiak is intézhetik dolgaikat bármelyik másik ablaknál. Kivéve azokat a szolgáltatásokat, pl. nyugdíjfelvétel, ajánlott levél átvétele, amelyek az őrsújfalui fiókhoz kötöttek. Ha valaki eddig a postafiókban vette fel a nyugdíját, kérheti, hogy ezentúl a kézbesítő vigye neki házhoz, hogy ne kelljen ezért beutaznia Komáromba.

(vkm)

Petíció az őrsújfalui posta megmentéséért

Top