Natúr borok a várbanA natúr borok egyre jobban kezdenek beépülni a köztudatba, ami a borászok alázatos munkájának köszönhető. Sokan nagyon nyitottak erre az újdonságra, mások még szkeptikusak a natúr borokat illetően.

De mi is a natúr bor?

A natúr borok alappillére az organikus szőlőművelés, ami a természet harmóniájára fekteti a hangsúlyt. Ismerni a szőlőt, a növényeket, a természet minden apró részletét. Ez a filozófia a hagyományokon alapul, illetve hogy ezeket a hagyományokat miként lehet beépíteni a mai világba. Manapság már nemcsak a boroknál, hanem az élet számos területén is az a cél, hogy visszatérjünk a gyökereinkhez, a letisztult ízekhez.

A szőlőtermesztés után a következő fontos lépés a borkészítés. Itt is, akárcsak a szőlőművelésnél, az a cél, hogy hagyjuk kibontakozni a terroirt és a szőlőt. A terroir egy francia eredetű szó, ami a helyi éghajlatot, a geológiai tényezőket, a talaj és a talajművelés összességét jelenti. Mindemellett a terroir magában foglalja az embert is, aki a borokat készíti, az adott hely kultúráját, történelmét, hagyományait, ugyanis ezen tényezők összessége lehetővé teszi, hogy minden bor egyedi és megismételhetetlen legyen. A bor stílusa a borász szabadsága, egyénisége és egyedisége, a hangsúly mégis a terroiron van. Megmutatni milyen kincseket rejt a borvidék, és ez akkor a legsikeresebb, ha olyan filozófiával párosul, amikor a cél a terület bemutatása és pohárba töltése. Ehhez a fajta és a borkészítés folyamata csak eszköz. A natúr bor nem más, mint sok-sok letisztult apró mozzanat összessége.

A natúrbor nem divat, hanem egy filozófia, ami a hagyományokon alapul. Ez a világ akkor tud igazán hiteles lenni a számunkra, ha személyesen is találkozhatunk a borásszal, aki elmeséli nekünk a munkásságát, látjuk a szemében csillogást és a szenvedélyt, az elhivatottságot. Az élet minden területén fontos a személyes kapcsolat a fogyasztó és termelő között, kialakítva egy bizalmi viszonyt közöttük. Ezért is döntöttünk úgy, hogy idén megszervezzük a „Natúr Borok a várban” elnevezésű rendezvényünket.

A komáromi erőd történelmi falai közt lehetőség nyílik a natúr borok megismerésére, és a látogatók személyesen is találkozhatnak a borászokkal. Július 25-én, 15 órától egy sétálókóstoló keretében 11 közép-európai borászat natúr borai kóstolhatják meg az érdeklődők, miközben a borászok mesélnek majd a birtokról, a terroirról, a borászatukról. Olyan tájegységek borai lesznek jelen, mint a Garam-mente, Burgenland, Mátra, Morva, Szerémség, Barabás hegy, Stajerska, Hajós-Bajai.

A célunk, hogy a rendezvény lehetőséget adjon az embereknek a natúr borok megismerésére, és közelebb hozza a fogyasztókhoz ezt a szemléletet. Szeretnénk a rendezvényből hagyományt teremteni, és évente egyszer a komáromi erődöt a közép-európai natúr borok otthonává varázsolni.

A rendezvényre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt és borkedvelőt. Jegyeket a Bottékában (Komárom, Klapka tér 5.), illetve online a www.oneticket.sk honlapon lehet megvásárolni.

pr

Top