Naszvad címere virágokból

Az utóbbi hetekben virágba borult Naszvad. A város vezetősége nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a település ne csupán szebb, de élhetőbb is legyen. A cél elérése érdekében szeretnék minél inkább „zöldíteni” a közterületeket, hiszen a levegő minősége nagyban függ a zöldnövények, fák számától.

A növényesítési projekt részeként április utolsó napján a Gútai út mentén fasort alakítottak ki. Reményeik szerint a 13 díszkörtefa lombkoronája pár éven belül kellemesen beárnyékolja majd a gyalogosjárdát. A napokban pedig a város különböző pontjain összesen 2000 darab virágot ültettek ki. Az Agri Special kertészeti vállalat emberei azonban egy különlegességgel is meglepték a naszvadiakat, ugyanis a Május 1. téren négyfajta – összesen 1400 – színes virágból elkészítették a város XV. századtól használt színpompás címerét, melyet 2020. január 1-én Naszvad városi rangra emelésekor Ladislav Vrteľ, a belügyminisztérium heraldikai főtanácsosa ünnepélyesen városi jelvénnyé avatott. A 7×8 méteres virágcímeren szépen kivehető a heraldikai szimbólumokkal leírt történet, mely szerint a naszvadiak vejszék, azaz cölöpkamrák segítségével halászták a vizákat a Dunában. A pajzs arany mezeje pedig Naszvad első aranykorának jelképe.

„Tapasztalatunk szerint egyre nagyobb az embe-rekben az igény, hogy a szabadidejüket a természetben, friss levegőn tölthessék, ezért a fürdőnk közvetlen szomszédságában lévő kis tó partján egy filagóriát alakítottuk ki, és padokat helyeztünk ki. Piknikezés, séta közben pedig, ha valaki elég türelmes, megfigyelheti a tóban élő teknősöket, a színpompás koi pontyokat és a gémeket. A ’zöld’ beruházásokat, melyeknek összértéke 8000 euró, a város saját költségvetéséből fedeztük” – tudtuk meg Molnár Zoltán polgármestertől.

Arról is beszámolt lapunknak, hogy a Környezetvédelmi Alap 55 100 eurós (5%-os önrésszel) támogatásának köszönhetően, május közepétől egy új víztartályos elektromos gépjárművel büszkélkedhet Naszvad. „A GOUPIL G4 Lithium 14kWh lehetővé teszi útjaink és tereink permetezésével és mosásával a porszint lényeges csökkentését, aminek köszönhetően tisztább, pormentesebb környezet jön létre, legfőképp a meleg nyári hónapokban, amikor is a közlekedésnek megnövekedése miatt a levegő szennyeződése a legmagasabb” – tette hozzá a polgármester.

A virágok ültetését a közterületeken a továbbiakban is folytatni szeretnék.

(jan)

Top