Narancs riasztás: párakapukkal, vízosztással a kánikula ellen

Június második hetében első alkalommal adott ki másodfokú hőségriasztást a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet régiónkra, ma délután pedig újra narancssárga figyelmeztetés lép érvénybe a kánikula miatt – akár 35 fokig emelkedhet a hőmérő higanyszála, de holnap sem lesz hűvösebb. Komárom városa több intézkedést is bevezetett, hogy ezzel is enyhítsék a forró napokat.

shmu

Komáromban több intézkedéssel reagáltak a kánikulára. A KOMVaK városi vízművek a várossal együttműködve a már jól bevált módon igyekszik enyhíteni a forró napokat a lakosság számára. Városszerte több helyen párakapukat helyeztek ki, valamint a városháza elé egy mobil vízpermetező is került. Az utcákat öntözőkocsi járja. Enyhítést nyújtó vízpermet várja a lakosokat a Nádor utcán, a Tiszti pavilon és a Prior előtt, a Szabadidőközpont udvarán, a vasútállomás előtt és a kórházban.

IMG_1386

A magas hőmérséklet veszélyt jelenthet az emberi szervezetre, nemcsak az időseket és a betegeket, de a teljesen egészséges embereket is megviseli. Kánikulában könnyen kiszáradhat szervezetünk, ezért nem szabad megfeledkezni az állandó folyadék-utánpótlásáról. Azonban a cukros, illetve alkoholtartalmú italok, valamint a nehéz, zsíros ételek fogyasztása kerülendő. A folyadékbevitel pótlása érdekében Komárom városában kihelyezésre került egy friss ivóvízzel ellátott ciszterna is a Kossuth téren. A tárolóból naponta reggel 8 órától este 18 óráig lehet ivóvizet vételezni. A szomjúság enyhítésére, a felhevült test hűtésére a Kossuth téren és a Klapka téren működő ivóvízkutak is lehetőséget nyújtanak.

Délelőtt 10 és délután 16 óra között erős az UV-sugárzás is, így célszerű kerülni a közvetlen napfényt, ajánlott szalmakalapot, napszemüveget viselni, illetve magas faktorszámú fényvédő krémekkel védekezni a leégés ellen. És ami a legfontosabb, figyeljünk egymásra, hiszen ebben a kánikulában gyakoriak a rosszullétek.

Obrázok 050

Mit tehetünk zárt térben?

Az ablakokat napközben tartsuk zárva, a redőnyt eresszük le, a sötétítőfüggönyt húzzuk össze, csak éjszaka szellőztessünk. A ventillátorral kapcsolatban fontos tudni, hogy még jobban kiszárít bennünket, mivel csak a belső forró levegőt forgatja. Ezért szakaszosan kapcsoljuk be és fogyasszunk még több folyadékot. Párologtatót is elhelyezhetünk a szobában, a kicsit magasabb páratartalom hűvösebb érzetet kelt. A klímaberendezést szintén szakaszosan üzemeltessük és tartsuk be a fokozatosság elvét: hazaérve folyamatosan csökkentsük a hőmérsékletet, elindulás előtt pedig egyre inkább közelítsük a beállítást a külső hőmérséklethez.

Mire figyeljünk, ha autóba ülünk?

A legfontosabb, hogy soha ne hagyjunk gyermeket (de élő állatot se) parkoló, zárt gépkocsiban. A klímával felszerelt autókban is tartsuk be a fokozatosság elvét, illetve ne irányítsuk közvetlenül a testre. A hőségben romlik a koncentráló képesség, ezért hosszú utakon gyakrabban álljunk meg pihenni. Legyen nálunk megfelelő mennyiségű ivóvíz. A légkondicionáló nélküli autóban jól jöhet egy megnedvesített kendő, melyet csuklónkra, tarkónkra helyezve hűthetjük magunkat.

(d)

Top