Nagy adóemelés jön?KOMÁROM. A városi hivatal javaslata szerint nagy mértékben emelkedne a városi ingatlanadó. Elsősorban a városrészek, külterületek lakóit érintené az emelés, ahol a lakások esetében a jelenlegi 4-szeresére, a családi házaknál pedig majdnem 3-szorosára nőne az adó. A képviselők ezt valószínűleg nem fogják támogatni.

ingatalanado

Jelenleg két zónára van osztva Komárom az ingatlanadó nagysága szempontjából, magára a városra, és a külterületekre, mint például Őrsújfalu és Kava. A városrészekben jóval alacsonyabb az adó, ám a hatályos törvény értelmében legkésőbb 2024-ig egy szintre kell emelni az ingatlanadót, tehát nem lehet különbség város és városrész között.

Andruskó Imre képviselő sajtótájékoztatóján rámutatott, egyrészt semmi sem indokolja, hogy már most megtörténjen az ingatlanadó egységesítése, másrészt pedig kifogásolta az emelés mértékét. Különösen azt, hogy nemcsak a városrészek adóinak mértékét igazítanák a város központi része jelenlegi adóihoz, hanem mindenhol lenne emelés. Magában a városban a lakások ingatlanadója duplájára emelkedne, ami egy nagyobb lakásnál azt jelentené, hogy évi 10 euró helyett 20 eurót kellene fizetni. A külterületen lévő lakásoknál – közel 50 ilyen van – lenne a legnagyobb mértékű az emelés: a jelenlegi nagyjából 5 euróról 20-ra emelkedne az adó egy 3-szobás esetében. Bár ezek nem olyan nagy összegek, mégis gondot okozhat, elsősorban az idősebbeknek.

A pénzügyi bizottság és a városi tanács nem támogatta a hivatal javaslatát, sőt, az általunk megkérdezett képviselők sem, így valószínűleg ebben a formában nem fogadják el az adóemelést.

(cs)

Top