Minden egyes lépcsőfok közelebb visz a múlthoz

Ha valaki először jár Lakszakállason, bizony rácsodálkozik a katolikus és a református templom között lévő különleges, méreteiből adódóan egykori nemesi otthonnak, kastélynak tűnő, „lecsupaszított” homlokzatú épületre, melynek pincéjében június 4-én nyitották újra a helytörténeti kiállítást.

„A kastélyból, melyet a 18. század második felében Amadé Tádé, bősi gróf épített barokk stílusban, jelenleg a pince az egyetlen biztonságosan használható rész. Az egykor pilaszterekkel, jón párkányzatokkal, mellvédekkel díszített kastélyt Ghyczy Terézia a 20. század elején eladta dr. Nagy Vilmosnak, aki egészen az államosításig a tulajdonosa volt. A szocializmus éveiben adminisztratív épületként működött, sajnos a múlt érában elvégzett restaurálások többet ártottak az épület állagának, mint amennyit javítottak rajta” – magyarázza Nagy H. Tamás grafikus, a 2020-ban hivatalosan is bejegyzett Klapka György Helytörténeti Társaság elnöke, a kiállítás főszervezője, miközben a falon lógó, régi fekete-fehér fényképek mellett lemegyünk a hűvös pincében kialakított kiállítási térbe.

Az egyik nagyteremben, mely Klapka György tábornok nevét viseli, aki a szabadságharc végnapjaiban, miután a magyar várvédők kivonultak az erődből, Lakra helyezte át a parancsnokságát. „Itt fogadta az első osztrák dandártábornokot, 1849. augusztus 19-én este, hogy megtárgyalják a megadás feltételeit” – tudtuk meg. A kiállítótérben, ahol semmi nincs üvegszekrényekbe zárva, minden kézbe vehető, a világháborús emlékek, fegyverek és egy orosz és egy német katonai ládák mellett egy igazi különlegesség, egy tank lánctalpszem is látható. A Ghyczy-terem egyik sarkában a régi időkben használt, „titokzatos” mezőgazdasági eszközök pihennek. „Volt, hogy mi is csak jó két óra találgatás után jöttünk rá, hogy némelyik, otthon barkácsolt eszközt mire is használhatták” – árulta el Tamás.

Használati tárgyak, bútorok, pénzérmék, katonai kitüntetések, régi dokumentumok mesélnek az írásbeli emlékekben először 1332-ben említett Lak egykori lakóinak életéről, mindennapjairól és viharos történelméről. A helybélieknek ugyanis hol Szimán pasa csapatai elől kellett menekülniük, akik felgyújtották a falut, hol a Bécs felszabadítására induló lengyel hadvezér, III. Sobiesky János csapatai vonultak végig az utcáin, és az 1700-as években II. Rákóczi Ferenc kurucai sem kerülték el a községet. 1861-ben szinte az egész falu tűz martalékává vált, 1876-ban és 1965-ben pedig pusztító árvíz sújtotta.

A négy alapítótaggal induló helytörténeti társaság tagjai évek óta kutatják a falu múltjához kötődő írásbeli és tárgyi emlékeket. „Sokszor az emberek nem is sejtik, hogy a padláson, pincében, vagy éppen a kamrában porosodó öreg ’vacaknak’ mekkora eszmei értéke van. Ma már egyre gyakrabban keresnek meg minket, és ajánlják fel a régi tárgyaikat. Sajnos helyszűke miatt mindent egyszerre nem áll módunkban kiállítani, de Mayer Ferenc polgármester, aki teljes mértékben támogatja a tevékenységünket, ígéretet tett, hogy a község felújíttatja a kastélyt, és méltó helyre kerülhet a kiállítás” – mondta Nagy H. Tamás. Hozzátéve, hogy egyre több lokálpatrióta érzelmű és történelmet kedvelő személy csatlakozik a társaságukhoz. Ma már tizennégyen vannak, és egyre komolyabb eredményeket tudnak felmutatni. A helytörténeti kiállítás létrehozása mellett felújították a Kasza-keresztet, Trianon-emlékművet emeltettek, rajzpályázatot hirdettek, kiadtak egy átfogó könyvet Lakszakállas történetéről a honfoglalástól napjainkig. Mindemellett felvállalták a Domonkos erdő egy részének megtisztítását, hadtörténeti bemutatót tartottak, valamint feltárták a helyi zsidóság történetét és a felújították a zsidó temetőt.

„Magunk sem gondoltuk, hogy az első és második világháborús harci járművek makettjeiből megrendezett tárlatunk ennyire népszerű lesz. Igyekszünk minél több családi, ill. gyermekprogramot szervezni. A gyerekek részére készítettünk egy rejtvényfüzetet is, ami szervesen kapcsolódik helytörténeti kiállításunk anyagához – mondta a tárlat főszervezője. – Továbbra is együttműködünk a Karikás Ostor Hagyományőrző Egyesület tagjaival, illetve a B&B repülőklub vezetőségével a lehetséges közös munkáról. Terveink sora eléggé hosszú, megvalósításukat azonban elsősorban a szűkös anyagi lehetőségeink akadályozzák.”

A lakszakállasi falumúzeumba, amely augusztusban is látogatható, a szervezet közösségi oldalán, illetve a 0948 604 408-as telefonszámon lehet előzetesen bejelentkezni.

(Janković)

Top