Milyen karácsonyfát vegyünk?

A karácsonyi ünnepek közeledtével újra felmerül a kérdés, milyen fenyőfát válasszunk? A kínálat manapság már elég nagy, és az árak is széles skálán mozognak. Vannak, akik a műfát választják, de néhányan megkérdőjelezik, hogy melyik a környezetbarátabb megoldás. 

A karácsonyi ünnepek egyik fontos szimbóluma a karácsonyfa. Egyes családok már jóval az ünnepek előtt beszerzik a fát, hogy hosszabb ideig élvezzék a hangulatot, de vannak háztartások, ahol csak a Jézuska hozza a fát. A piaci igényekhez igazodva azonban már december elején megkezdődött a fák árusítása. Szlovákiai oldalon az áruházak mellett megjelentek az alkalmi karácsonyfa-standok, a magyarországi oldalon kicsit később indult az árusítás. Az élőfa helyett sokan a műfát választják, szinte minden áruházban széles a választék.

Komáromban a múlt héten (december elején – a szerk.) már megnyíltak az alkalmi fenyőfa árusító helyek, de akadnak helyi erdészetek is, akiknél vásárolhatunk. Néhány nagyobb kereskedő több helyen is jelen van, ilyen egy cseh vállalkozás, amely két nagyáruház parkolójában is kínálja portékáját Komáromban. Mivel ebben az esetben ugyanaz a háttér, így a kínálat és az árak kapcsán nem számíthatunk eltérésekre. Helyenként más szolgáltatók is felbukkannak, a választék nagyon széles, minden igényhez igazodva.

Fenyőfa-körutunkon azt tapasztaltuk, hogy már az élő karácsonyfa sem feltétlenül csak helyből származik. Az olcsóbbak közé tartozik a Csehországból érkező erdei fenyő, és ugyancsak az alsóbb kategóriát képviseli a szlovákiai lucfenyő. A vastagabb pénztárcájú vásárlóknak érkezik fa Dániából, amely sok praktikus tulajdonsága mellett tartósabb megoldás. A dán fa kevésbé szúrós, sűrű fajta, és attól sem kell tartani, hogy naponta kell takarítani a lepotyogó tűleveleket. Kaphatóak vágott fák, de vásárolhatunk cserépben is, amelyet később kiültethetünk.

IMG_2271

A standon az árak manapság minden fán külön-külön fel vannak tüntetve, a korábban használatos folyóméterárak már nem használatosak. Általánosságban elmondható, hogy 15-20 eurótól kezdődnek az egyszerűbb megoldások az alapfajtákkal. A drágább import fenyők esetén akár 120 euróig fut fel az ár a hagyományos szoba méretű karácsonyfák esetén. A magyarországi áruházak mellett a múlt héten még nem indult el az árusítás, így az ottani árakat nem tudtuk felmérni.

Az árusok arra figyelmeztetnek, hogy a vágott fa – legyen szó bármelyik fajtáról – tartósabb lehet, amennyiben vízbe rakjuk. Ha a fa állványa engedi, érdemes alátenni egy kisebb edényt. Arra is figyelmeztetnek, hogy a fenyő nem szereti a meleget, ezért nem javasolt fűtőtestek mellé rakni, mert akkor hamarabb ledobja a leveleit.

Sok család manapság a műfát választja. Ez esetben sok áruházban válogathatunk, de szinte mindenhol hasonló kínai gyártmányú változattal találkozhatunk több méretben, kezdve az asztali változattól a szoba méretűig. A 180-210 centiméteres méret esetén az árak 15 és 40 euró között mozognak a szlovákiai és a magyarországi boltokban egyaránt.

karacsonyfa2

Az élőfa vagy műfa dilemmáról mindenkinek eltérő a véleménye, és valószínűleg nem létezik tökéletes válasz. A műfa pártolói természetesen a környezetvédelmi okokra hivatkoznak, de más praktikus oldalai is vannak a választásnak. A műfa kevésbé koszol és ha sok éven keresztül használatos, akkor jóval előnyösebb az ára. Az élőfa-pártiak jelzik, hogy a kivágott fenyőfákat kimondottan erre a célra termesztik, így ez nem környezetkárosító, ráadásul cserepes változatot is választhatunk. Hangsúlyozzák, hogy míg a kidobott élőfa teljesen környezetbarát, addig a műfa jelentős üzemanyag-igénnyel Kínából utazik és PVC-ből készül, így amikor több év után a szemétbe kerül, jóval nagyobb terhet jelent a természetnek.

A választék valóban széles, az anyagiak terén is nagy a mozgástér. Azonban egyre többen figyelmeztetnek arra, időnként a külsőségek fontosabb szerepet kapnak karácsonykor, mint az ünnep lényege. Legyen akár élő, legyen akár mű, de a szeretetteljes hangulat legyen eredeti.

Keszegh Béla

 

(Cikkünk a Delta december 8-i számában jelent meg)

Top