Milyen a jó gútai kattancs?

Paprikás kalács a becses neve. De Gútán csak úgy nevezik, hogy kattancs. Története régre, legalább kétszáz esztendőre nyúlik vissza. Lényegében a paraszti életmód elterjedésével alakult ki és terjedt a „gyorsan süssünk valamit!” jelmondat értelmében. Mára már gútaikummá vált.

kattancs (6)

A Kis-Duna és a Vág összefolyásánál fekvő festői településen olyannyira helyi gasztronómiai nevezetességnek számít, hogy még egy fesztivált is rittyentettek a tiszteletére – idén júniusban második alkalommal rendezték meg a Kattancs Fesztivált. A vízimalom melletti páratlan zöldövezeti térségben pazar étkek kerültek terítékre, ahol szívélyes vendégfogadó magyar asszonyoktól érdeklődtünk, mik a jó gútai kattancs ismérvei. Ha nem is minden titkok tudója, de azért a kattancs-készítés csínját-bínját sok éven át tökéletesítő asszony, Fűri Edit megosztotta a valódi gútai paprikás kalács elkészítési módját. De mint mondta, bárhol máshol is készíti valaki, az nem lehet olyan, mint az ügyes gútai asszonyok kezei közül kikerülő kattancs.

Pirospozsgásság

Fűri Edit halkan, nehogy más is meghallja, kezdte sorolni azokat a „titkos” összetevőket, amikkel hamisítatlan gútai kattancs készíthető. „Ahány szakács, annyi íz és annyiféle elkészítési mód. Még ugyanattól sem mindig ugyanolyan. Mert a titok nem más, mint a kis huncutság, amit belecsempészünk” – fogalmaz sejtelmesen Edit asszony. Elárulja, hogy ne várjon senki patikamérlegen kimért adagokra bontott pontos ételreceptet. Ugyanis a másik titok az, hogy szemmel mérünk. „Veszünk egy nagyjából egy kilogramm finomlisztet, amihez egy teáskanálnyi sót adunk, és több mint fél liter cukrozott langyos tejet, amiben felfuttatjuk a körülbelül öt deka sütőélesztőt, illetve kétdiónyi zsiradékot adunk hozzá. Mindezt jól összedolgozzuk. Addig, amíg a tészta el nem válik a kéztől és az edénytől. Akkor tudjuk, hogy megfelelő” – meséli Edit asszony. Az így keletkezett tésztamasszát fél órát kell meleg helyen, letakarva keleszteni, aztán kettéválasztjuk. Úgy, hogy majd a két tészta kényelmesen elférjen egy tepsiben.

kattancs (10)

Sodrófa nélkül

„Szétnyújtjuk a tésztát. De nem használunk sodrófát, mert az a kelt tészta ellensége. Szépen a kézfejünkkel kisimítjuk és négyszögletesre szétnyújtjuk. A régi módszer szerint hajtogatni kell, az adja meg a kalács jellegzetes formáját. Ám előtte még gazdagon megszórjuk őrölt édes fűszerpaprikával, és rápörgetünk egy kis sót. Két oldalt részlegesen behajtjuk, majd felülről ugyanezt megismételjük.” – avat be a részletekbe Edit asszony. Sokat sejtető mosollyal közli, hogy a fifikás öregasszonyok, a sok paprika jobb elosztása érdekében nem csupán félbehajtogatták, hanem néhányszor áthajtogatták, mintha tekercset készítenének.

„Amikor elkészítettük a tésztát, akkor ügyesen rátessékeljük a tepsire, és abban megöntjük néhány evőkanál étolajjal az egész tésztát. Majd egy húsz-harminc percet még pihentetjük. Előmelegített sütőbe helyezzük, és kétszáz fokon mintegy fél órán át sütjük” – mondja Edit asszony. Hozzáteszi, hogy a kisült kalácsot négyzethálósan felszeleteljük és tálaljuk.

kattancs (13)

Kalács, mint afrodiziákum

A régi időkben a háziasszonyok a levesek, elsősorban a bableves gazdagításához használták, de másikféle helyett is jó szolgálatot tett, főleg aratáskor és a böjti időszakban dívott. Nemcsak kalácsformája létezik, hanem a kísérletező kedvűek kifli alakban is elkészítették. Megvolt a napja is, általában szombatonként sütötték. Huncut érdekesség, hogy a pirospaprikának érzékeket ingerlő hatása van, egyfajta afrodiziákum, merthogy a népi hiedelem szerint a Tűzisten lakozik benne, és eme istenséget kívánták az asszonyok szombat éjszakára előhozni az urukból. Mint a görög mitológiából közismert Héphaisztosz és Aphrodité híresen vad románca. Emellett a pirospaprika gyógyító hatása is közkeletű – hasfájásra, gyomorrontásra használják, mert élénkíti az emésztést és serkenti a bélműködést. Ennek hatására pálinkát is főznek belőle.

Többek állítása szerint a kattancsot gyakorta sütik a gútai háziasszonyok, így ez a gasztronómiai hagyomány még egy jó ideig bizonyosan megmarad. Aki tehát Gútán jár, az mindenképpen kóstolja meg ezt a jellegzetes ízű kalácsot. A gútai kattancs azonban csak a keletkezési helyén az igazi, tekintve, hogy a legfontosabb adalékot csakis itt nyújtják: a gútai magyar asszonyok szíve-lelke gazdagítja és ízesíti.

Borka Roland
Fűri Gábor felvételei

 


A II. Kattancs Fesztivál

Az idei fesztiválon 12 kattancskészítő csapat versenyzett a zsűri és a közönség kegyeiért. A zsűri döntése szerint a Paprika kommandó csapata – Marosi Róbert, Marosi Amarillisz, Hegedűs Éva – készítette a legjobb kattancsot, második a Gútai Idősek Otthona és Napközi Otthon csapata, harmadik a Magyar Asszonyok Ligájának (MAL) szakácsnői lett. A közönség szavazatai alapján is kihirdették a három legjobb kattancssütő csapatot: 1. a Gútai Idősek Otthona és Napközi Otthon, 2. a Lekáreň Tilia Flos s.r.o csapata, a 3. a nyugdíjasklub II. számú csapata lett. Különdíjjal a többi csapat teljesítményét is értékelték. (d)

kattancsfesztival


Top