Mi épüljön a Piramis-épület előtt?

Komárom. Hamarosan eladásra kínálja fel a város az ún. Piramis-épület előtti telket. Egy helyi vállalat biztosan érdeklődik a telek iránt, egy modern irodaházat építenének, mélygarázzsal, miközben a terület harmadán megőriznék a zöldet. Egyelőre semmi sem dőlt el, a képviselők az ajánlatok beérkezése után dönthetnek úgy is, hogy a város nem adja el a telket senkinek sem.

A komáromi Newton Tech vállalat kérvénnyel fordult a városhoz, melyben a Piramis-épület előtti füves terület megvásárlása iránt érdeklődött abból a célból, hogy ott egy korszerű irodaházat építsen. Miután a város az utóbbi időben már nem támogatja az egyenes eladást az érdeklődőknek – korábban ez volt a gyakorlat –, a városi hivatal ezúttal is nyilvános versenytárgyalás meghirdetésére tett javaslatot, amely során nemcsak a konkrét kérvényező, hanem bárki más is kedvezőbb ajánlatot tehet, mind az ár, mind a területen megvalósítandó beruházás tekintetében.

Aggályok

A képviselő-testület február eleji ülésén tárgyalt a kedvező elhelyezkedésű, 1400 négyzetméretes terület ügyéről. A vita során néhány képviselő azért ellenezte a telek eladásra kínálását, mert ezáltal csökkenne a zöld terület a környéken. Tény ugyanakkor, hogy a város területrendezési tervében ez a telek beépíthető ingatlanként van nyilvántartva, és nem túl nagy zöld részről van szó, ami messze áll attól, hogy parkos résznek lehessen nevezni. Olyan vélemények is elhangoztak, hogy így is kevés a parkolóhely a környéken, az új irodaház pedig további parkolási lehetőségeket igényelne, ráadásul most is vannak szabad irodák a szomszédban. A leginkább azonban azt hiányolták a képviselők, hogy látványterv nélkül nem tudják, hogyan nézne ki az új épület, miként illeszkedne a városképbe.

Ugyanakkor azt is többen hangsúlyozták, hogy nem szabad minden korszerű fejlesztési szándékra csípőből nemet mondani, Komáromnak fejlődnie kell, és támogatható, hogy egy nagyvárosias rész is kiépüljön a főút mentén, a már megújult Európa hoteltől kezdődően, ahol egyébként sem találhatók régi történelmi épületek.

Konkrét elképzelés

Az ülésen a megvételt kérvényező Newton Tech társaság képviseletében Miroslav Lopata is felszólalt. Az elhangzott aggályokra reagálva hangsúlyozta, a területrendezési terv szerint a telek 30 százalékát meg kell őrizni zöld területként, amit természetesen betartanak majd. Az épület alatt mélygarázsok lesznek, továbbá felszíni parkolókat is létesítenek, vagyis biztosítják a majdani ügyfelek parkolását. Ezzel kapcsolatban a Gadóci úton lévő StartUp vállalkozói inkubátorházat említette példaként, ahol az előírthoz képest kétszer annyi parkolóhely épült, és a korszerű technológia mellett a természetes zöld is hangsúlyt kapott az építés során. Ez az ingatlanfejlesztés ugyancsak Miroslav Lopatához köthető, de például a Komáromi Korzó megépítése is. A vállalkozó hangsúlyozta, az új irodaházzal meg lehetne mutatni, hogy Komáromban is épülhetnek a mai kor legmagasabb elvárásainak is megfelelő irodaházak, amelyek olyan igényes munkáltatókat csábíthatnak Komáromba, akik eddig elkerülték a várost – ez több tucat új munkahelyet jelentene. A vállalkozó megjegyezte, hamarosan elkészülnek majd a látványtervek is.

Bárki ajánlatot tehet

A képviselők végül szűk többséggel megszavazták, hogy nyilvános eladásra hirdetik meg a telket. A hamarosan kiírásra kerülő versenypályázat során nemcsak a kérvényező tehet vételi ajánlatot, hanem bárki más is. A pályázóknak be kell mutatniuk egy vizualizációt a tervezett beruházásról, vállalniuk kell, hogy a telek 30 százaléka zöldövezet marad, továbbá azt is, hogy nem kerítik el a területet, valamint 30 százaléknyi kauciót kell letétbe helyezniük. Szintén feltétel egy elektromosautó-töltőállomás létrehozása, illetve az, hogy az adásvétel után nem sokkal el is kell kezdeni az építkezést.

A pályázatok kiértékelése során 60 százalékban veszik figyelembe az ajánlott árat, 30 százalékkal esik a latba az, hogy mi épülne a belvárosi telken (mennyire hasznos a lakosok szempontjából), végül 10 százalékban veszik figyelembe, hogy hány új munkahelyet hozna létre. A központi helyen lévő telket végül 53,5 euró/négyzetméter kikiáltási áron hirdetik meg, vagyis csaknem 75 ezer euróért, ami megfelel a városi pontrendszer alapján meghatározott árnak – bár kétszeres és háromszoros minimális árra vonatkozó javaslat is napirenden volt, a többség nem ezeket támogatta. A kikiáltási ár ugyanakkor nem sokat jelent, hiszen egyelőre semmi sem dőlt el. Az ajánlatok beérkezése után ugyanis a testület mondja ki a végső szót arról, hogy elegendőnek találja-e a kínált árat, helyesli-e a tervezett beruházást. Megtörténhet az is, hogy az összes ajánlatot elutasítják, és nem adják el a füves területet – a kiírás jóváhagyott feltételei alapján az önkormányzatnak nem is kell megindokolnia az elutasítást.

Csaba Ádám

Top