Mestertanár Aranyéremet kapott Dobay Beáta

Komárom. Dobay Beáta, a Selye János Egyetem tanszékvezetőjének személyében első ízben kapott Mestertanár Aranyérmet felvidéki oktató. A rangos kitüntetést Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől vehette át.

Dobay Bea

A díjat a 34.  Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDT) ünnepi ülésén, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében adták át. Dobay Beátát, aki az SJE Tanárképző Karának Testnevelés Tanszékét vezeti, az OTDT elnöksége javasolta a díjra. A mestertanároknak adományozott aranyozott színezüst érmét Raffaello „Az athéni iskola” című művének részlete díszíti, mely Bognár György szobrászművész alkotása.

A kitüntetettek minden évben azok közül a tanárok közül kerülnek ki, akik a TDK-ra több éve sikeresen készítenek fel hallgatókat. Az elismeréssel a tehetséges hallgatók felkarolásán túl a tudományos világba való bevezetésükre tett erőfeszítéseket is díjazták.

„2008 óta készítek fel rendszeresen hallgatókat a Tudományos Diákköri Konferenciára, az Egyetemi TDK-n eddig 33 óvodapedagógia szakos diákom vett részt, közülük 17-en továbbjutottak a Felvidéki TDK-ra és heten az OTDK-ra. Büszkén mondhatom, hogy idén országos első helyezett is volt köztük – nyilatkozta lapunknak Dobay Beáta. – Az elismerés, amelyben most részesültem, természetesen ezeknek a hallgatóknak is köszönhető, akik hajlandóak szabadidejüket, energiájukat áldozni a komoly kutató- és terepmunkával járó szakdolgozatok megírására, előadására.” A tanszékvezető elárulta azt is, fontos a jó téma, ezeket részben ő ajánlja diákjainak, de vannak, akik maguk jönnek témajavaslatokkal. Az elmúlt években fontos kutatásokat végeztek például a gyerekek bokasüllyedésének, hátgerinc-deformálódásának feltérképezése során, de felmérték azt is, miként viszonyulnak az óvodások az egészséges életmódhoz. Ez utóbbi kutatásuk egész Dél-Szlovákiára kiterjedt. „A felkészítő tanár feladata egyrészt a hallgatók érdeklődésének felkeltése egy-egy téma iránt, másrészt megfelelő mérési, kutatási módszerek ajánlása, a szakmai irányítás. Ehhez bizony a tanárnak is sokszor fel kell lapoznia a szakirodalmat, ismerni kell a legújabb kutatási eredményeket” – árulta Dobay Beáta.


Szakkönyvek az egyetemnek

Együttműködési megállapodást írt alá a napokban a Selye János Egyetem és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja. A budapesti intézmény – Szarka László történész, egyetemi docens közreműködésével – több száz könyvet adományozott az SJE Egyetemi Könyvtárának. Juhász György rektor szavai szerint a könyv- és folyóiratanyag nagy segítség az újonnan alakult történelemdidaktikai doktori iskola doktoranduszainak. Fodor Pál, az adományozó intézmény főigazgatója kiemelte, céljuk a kárpát-medencei társadalomtudományi műhelyek támogatása, így került a látómezőbe a kiváló tudományos munkát végző komáromi egyetem. A történettudományi könyvek és folyóiratok néhány hét múlva a nagyközönség számára is hozzáférhetőek lesznek a komáromi vár tövében lévő Egyetemi Könyvtárban.


(vkm)

Top