Mesélő épületek: a Nádor utca eltűnt házaiEgy utcáról mesélünk az alábbiakban, amelyen képzeletbeli sétát teszünk, jó fél évszázadot ugorva vissza az időben. A Nádor utca eltűnt házait idézzük meg Komárom épített örökségét bemutató sorozatunkban. A múlt század ötvenes éveinek végén még nem vágta ketté az utcát a Dél-Komáromba vezető főút, sok történelmi épületet, házat még nem bontottak el. Komárom főutcája volt, ahová mindenki korzózni járt. Kalauzunk Gráfel Lajos műemlékvédő, helytörténész, a Pro Castello Comaromiensi nonprofit szervezet nemrég leköszönt igazgatója, aki ezek között az épületek között nőtt fel.

A ház, amelyben szüleivel és a nagyszülőkkel élte gyermekkorát a görögkeleti templom előtt ma is áll. Nagyapja volt a pravoszláv templom és a ház kezelője. Bel­grádból bízták meg, a múlt század harmincas éveitől a hetvenes évek derekáig végezte a feladatot. Gráfel Lajos annak a háznak az erkélyén töltötte a gyermekkorát.

Nádor utca-fő képKilátás az erkélyről

DJ Cactus színre lép

Hogy mit látott, ha az erkélyükről a Nádor utcára nézett? „Szemben volt a régi nyomda, mellette a Mototechna üzlete. A nyomdának volt egy gyönyörű kapuja, ami később, sajnos eltűnt. Egy Török nevű komáromi művészkovács készítette, akárcsak a takarékpénztár oldalsó bejárati ajtaját is. Amikor a hatvanas években épült a felnyitható híd, lebontották a nyomda mellett álló épületeket, egészen a Kishíd utcáig. Azon az utcán jártunk a Vármegye utcába“ – idézte fel.

Nádor utca-épül a hídÉpül a felnyitható híd, bontják a Nádor utca házait

Az erkélyről most képzeletben balra nézünk, és a Nádor utca legelején megpillantjuk a pionírházat. És visszarepülünk az időben 1971-be! „Pozsonyba jártam a képzőművészeti középiskolába, a barátaimmal nagyon szerettük a beatzenét. Kitaláltuk, hogy Komáromban megcsináljuk az első diszkót. Kaktusznak hívtak akkoriban a sűrű hajam miatt, DJ Cactus lett a „művésznevem”. Hetvenegy októberében kibéreltük a pionírház nagytermét. Megegyeztünk Máriási igazgatóval, hogy minden egyebet bízzon ránk. Gyuriska bácsit, a mai városi rendőrök előfutárát kértünk fel, hogy ügyeljen a rendre, száz koronát ígérve neki. Remekül végezte a feladatát. Beatles, Rolling Stones, Deep Purple, Uriah Heep mentek bakelitlemezről. Óriási volt az érdeklődés. Sokan be sem fértek, az udvaron táncoltak. Volt keverőpultunk, két magnónk, két gramofonunk, és nagy hangszóróink. Öt korona volt a belépőjegy, piros és sárga málnát árultunk egy koronáért. Mire kifizettük a bérletet és Gyuriska bácsit, hét vagy nyolc koronánk maradt, de boldogok voltunk, hogy összehoztuk az első diszkót Komáromban“ – mosolyogott. A hetvenes évek végén lebontották a pionírházat, építeni kezdték a hetes lakótelepet. „Schwarz Milan főépítész barátommal sikerült megmentenünk a pionírház udvarán álló hatalmas fákat. Ma is talán ott állnak a panelházak között“ – je­gyezte meg Gráfel Lajos.

Nádor utc-A Cikta áruházBaťa – Cikta – Kormorán

Ahol Lehár Ferenc szülőháza állt

Ha a sokat emlegetett erkélyen – amely ma is áll – jobbra fordulnánk, megpillantanánk a Nádor utca és a Baross utca sarkán Lehár Ferenc néhai szülőházát. „A sarkon állt, de a bejárata a Nádor utca felől volt. Sok kis üzlet volt mellette az Aranyhordó fogadó felé. Az egyik boltban vettem az első Favorit kerékpáromat hetvennégyben, és abban az utcában vettük az első öltönyömet tizennégy éves koromban. Szemben is áruház, étterem és üzletek voltak. A Sarkon állt a Baťa áruház, ami a magyarok idején Cikta áruház lett, később pedig Kormorán. Amellett állt a legendás Otthon kávéház, amelyet egy tömbház építése miatt bontottak le. Ám a távolabb álló cukrászda a rendszerváltásig megmaradt, ott gyakran megfordultam. Odabent lépcsőn lehetett felmenni a felső részre, és nagyon finom sütemények és fagylaltok voltak. Azután lebontották Lehár szülőházát és mind a többi üzletet, helyükre telepítették a Lehár parkot, és emelték Lehár Ferenc szobrát” – sorolta riportalanyunk.

Nádor utca-Lehár-házLebontották Lehár Ferenc szülőházát

Spitzer-nyomda, Szunyoghy-vasüzlet

Az Otthon kávéházzal szemközti oldalon állt egy másik nyomda is a Nádor utcában, Spitzer Sándor kiadó nyomdája – a mostani könyvesbolt helyén. „Az udvarban működött a nyomda, ahol korabeli képeslapok, de egyéb nyomtatványok is készültek. A közvetlenül mellette álló Szent József kápolnát Zichy gróf építette magának, végrendeletében a városra hagyta, később az egyházé lett. A gróf meghagyta, hogy évente kétszer az ő és Szent József tiszteletére legyen benne mise“ – mesélte Gráfel Lajos, megjegyezve, a Nádor utca is tele volt üzlettel. „A múzeum melletti lemezboltban vásároltam az első Omega- és Metró-albumaimat“ – tudatta. Szerinte az egész utca egyik meghatározó épülete az adóhivatal volt, ma a Duna Menti Múzeum és a könyvtár használják az épületet.

Nádor utca-anno

„Szemben az adóhivatallal a parókia mellett egy játékbolt állt, ott mindig meg kellett állni. Utána pedig következett a Szunyoghy-testvérek vasüzlete. Cégérük, a vas és a kasza most is kint lóg.“

Tizenkét éve felújították

Kétezer-hétben felújították a Nádor utcának a város történelmi magjához tartozó részét. Két szakaszban zajlott a felújítás a Szentháromság szobortól a Szent András templomig, majd a templomtól a könyvesboltig. Felszedték az aszfaltot, térkövet raktak le, ismét sétálóutca lett. „Beléptünk mi műemlékvédők is. Ásatásokat folytattunk, középkori leletekre, téglákra, cserepekre bukkantunk“ – sorolta a műemlékvédő, hozzátéve, a Nádor utca annak idején előbb volt kirakva macskakővel, mint sok utca Pozsonyban.

Nádor utca-2007-es felújítás

Más volt a hangulata, mindenki itt korzózott

Hogy Gráfel Lajosnak melyik Nádor utca tetszett jobban? A teljes, vagy a felnyitható híd építése miatt kettészakított? „Mivel műemlékekkel foglalkozom és közel állnak a szívemhez a régi dolgok, annak a híve vagyok, hogy meg kellett volna őrizni a Nádor utcának azt az állapotát és jellegét, ami a fénykorában volt. Megtartani Komárom főutcájának, ahová mindenki korzózni járt. Amikor gyermekkoromban a szüleimmel és a nagymamámmal nagyokat sétáltunk, az volt az igazi Nádor utca! Ahányszor végigmegyek a mostani házak között, eszembe jutnak a régi emlékek. Megváltozott a hangulata. A rendszerváltásig a zöldséges helyett zöldséges költözött a boltba, de ’89 után sok üzlet profilt váltott. Gyorsan változtak az épületek funkciói. És a Nádor utca mára esténként és hétvégeken kihalt“ – fejezte be sétánkat Gráfel Lajos műemlékvédő, helytörténész.


Sokszor nevezték át

Sokáig Komárom főutcájaként volt tekinthető a Nádor utca, amelyet azonban sokszor átneveztek, függően a történelmi eseményektől is. Első elnevezése a Szent András utca volt, majd sorrendben Rác utca, Nádor utca, Masaryk utca, Szent István út, újra Masaryk utca, Steiner Gábor utca, végül a rendszerváltás után kapta vissza a Nádor utca nevet.


Bárány János
(archív felvételek)

Mesélő épületek: városi legendák nyomában

Mesélő épületek: a városháza

Mesélő épületek: a hajógyár

Mesélő épületek: a víztorony

Top