Merész zenésztervek

Itt az új év. Mindenki fogadalmat tett: lefogy, abbahagyja a dohányzást, megtanul vitorlázni. A zenészek tervei merészebbek. Néhányukat arról faggattuk, mi készül a műhelyükben, milyen muzsikával kényeztetik majd fülünket 2017-ben.


lakatos_robertLakatos Róbert zeneszerző, brácsaművész, a kassai Thália Színház zenei vezetője, a Hugo Kauder Trió tagja: 2016 a készülődés és a feltöltődés éve volt. Nem léptem annyiszor színpadra, mint az előző években; most lezárult valami, és valami új kezdődik. Tavaly volt két sikeres fesztiválunk, a Kútfeszt és a Fonográf Fesztivál. Bebizonyosodott, van igény a minőségi zenére Komáromban; olyan embereket is láttam a koncerteken, akiket idáig nem. Két éve alakult az Esszencia zenekar, melyben nagy múltú zenészek játszanak együtt. Nézem a naptárt, 2017-ben lemezt játszunk fel, sok koncertet adunk majd. Az idén visszatérek a régi vágányba, új energiával feltöltődve többet tudok nyújtani majd az embereknek. Párommal, Rák Vikivel újdonságra készülünk. Régi magyar dalokat, magyar, szlovák és cseh sanzonokat énekel majd elő, vonósnégyes kíséretében, melyet Horváth József, Török Ferenc, Rácz Csaba és jómagam alkotunk. Jó lesz velük együtt muzsikálni, ­utazni és fellépni.


hanusz zoltanHanusz Zoltán brácsás, nagybőgős: Mozgalmas évem volt 2016. Új zenekarok, új kilátások kerültek az életembe, fejlődés jellemezte az évet, rengeteg fellépés, koncert és turné volt. Januárban pihenek. Tavaly novemberben hangszert váltottam, nagybőgőn muzsikálok a Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség zenekarban, továbbá zenélek a Cseh Tamás Band zenekarban, itt-ott Lakatos Róberttel is vannak fellépé-seink. A Hungarian FolkEmbassy zenekarral jó népzenét szeretnénk csinálni, a legmagasabb szinten szeretnénk reprezentálni a magyar népzenét. Rendszeresen koncertezünk Lengyelországban. Most készül a lengyel-magyar barátság jegyé-ben egy lemez, amely tavasszal jelenik majd meg.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Derzsi György zeneszerző, énekes, színész, rendező: Remekül sikerült a tavalyi évem! Tavasszal és ősszel vendégszerepeltem Kanadában, hatalmas sikert arattak a Szerelmem, Sárdy és a Lehár című előadások. Február 5-én megy majd századszor a Szerelmem, Sárdy Szarvason, a Cervinus Teátrumban, ahol a premiert is tartottuk. Teltházak előtt játszottuk produkcióinkat a Magyar Lovas Színház Komárom társulatával. Vendégként szerepeltem a Magyarock Dalszínház „A kőszívű ember fiai” című rockoperájában. Budapestről ­Biatorbágyra költöztem, vettem egy házat, és ott élek, akár egy remete. Nagyon remélem, hogy az idén tavaszra elkészülnek azok a darabok, melyeket tavaly kezdtem írni, úgy A tizenötödik vértanú, mint a Szent Erzsébetről szóló zenés darab. Írok egy harmadik színdarabot is, amely a tatai várban kerül majd színre július végén. Minden más ajándék lesz 2017-től.


ZsapkaZsapka Attila zeneszerző, zenész, a Kor-Zár együttes alapító tagja: Sikeres évet zártunk, sok élményben volt részünk az utakon, hiszen rengeteget koncerteztünk. Albumunk is megjelent. Az Eszpé együttessel kiadtuk a Szécsi Pál-emlékkoncert anyagát. Korpás Éva, Farnbauer Péter és Sipos Dávid a társaim az albumon. Szeretnénk a Sipos-Zsapka-Vadkerti Trióval befejezni egy Böröczki Mihály verseire írt cédét, ahol Vadkerti Imrével énekelünk. Sipos Dávid mellett, Madarász András, Varjú Attila és Fujas Andrej zenész-barátaink is közreműködnek az albumon. A Kor-Zár egy kis szünetet tartott 2016-ban egy betegség miatt. Az év végén volt két klubestünk és egy év végi koncertünk, melyet negyedik alkalommal rendeztünk meg, és Lakatos Róbert, valamint Rák Viki voltak a vendégeink.


Sipos_david_saxofonSipos Dávid zenész: Rengeteget zenéltem tavaly, aminek nagyon örülök. Annak még jobban, hogy sokat voltunk együtt a trióval, Vadkerti Imrével és Zsapka Attilával. Büszkék vagyunk a Harmónia-díjra. Tartottunk egy kicsit a nagyszínpadoktól, hogyan szólal meg ott a trió. Nagy örömünkre, a közönség ugyanúgy szerette a koncertet, mint a kicsi klubhelyiségekben. 2017-re sok zenét remélek, együtt Imivel, Attilával és a többiekkel. Bízom benne, hogy minél előbb kész lesz a trió Böröczki-albuma. A lényeg, hogy zenéljünk és zenéljünk! Hiszen ez az életünk.

(bárány)

Top