Megvették a volt gadóci iskola komplexumát

Nyitra megye önkormányzatának múlt heti ülésén több Komáromi járásban található ingatlan eladását is jóváhagyták a képviselők. Többek között az egykori gadóci mezőgazdasági szakközépiskola épületei és területe is elkelt: egy régióbeli vállalat vásárolta meg 750 ezer euróért. Eldőlt az is, hogy a megyében újabb 10 évig az Arriva üzemelteti a helyközi buszjáratokat.

gadoc2

Nyitra megye már harmadszor kínálta eladásra az egykori mezőgazdasági szakközépiskola épületeit és a hozzá tartozó területeket, mely Komáromban, pontosabban Gadócon található. Korábban egyetlen érdeklődő sem volt, ezúttal azonban vételi ajánlatot tett az ógyallai/zöldállási székhelyű Sawium Kft. A megyei képviselők végül elfogadták a Gyarmati Tihamér által vezetett vagyonjogi szakbizottság ajánlását, és megszavazták a felértékelt vételár kétharmadáért, összesen 750 ezer euróért az egykori iskola területének és a rajtuk fekvő épületeknek az eladását. A megyei parlament – beleértve a Komáromi járás képviselőit – azért fogadta el a felértékelésnél alacsonyabb vételárat, mert a kérdéses épületek karbantartása, állagának megóvása és őrzése évente 56 ezer eurós költséget jelentetett Nyitra Megye Önkormányzatának. A nagy múltú gadóci mezőgazdasági iskola 2009-ben szűnt meg, azóta az épületek üresen állnak.

Megkerestük a komplexumot megvásárló, főként műanyag csomagalóanyagokat gyártó és fémmegmunkálással foglalkozó vállalat illetékeseit, azt tudakolva, milyen terveik vannak Gadócon. Boncsek Attila cégvezető elmondta, szívesen válaszolnak lapunknak, azonban előbb meg akarják várni, hogy hivatalosan is értesítsék őket a megyei döntésről, illetve megtörténjék az adásvétel.

Döntés született egy megyei tulajdonban lévő gadóci családi ház eladásáról is egy magánszemélynek, viszont az említett egykori gadóci iskolával szembeni parcella – sportpálya – eladását nem támogatta a megyei parlament. Ennek oka, hogy a képviselők kevesellték az árajánlatot, amely a felértékelt ár 60 százalékának felelt meg, továbbá a terület értékesítését most hirdették meg első ízben, így egy jobb ajánlat is érkezhet.

Petheő Attila megyei képviselő az eladásokkal kapcsolatban megjegyezte, az MKP frakciója örvendetesnek tartja, hogy az ingatlanok komáromi érdekeltségű személyek, illetve cégek tulajdonába kerültek.

A helyközi buszközlekedéssel kapcsolatban egy elhúzódó folyamat végére került pont. A közbeszerzés lezárultával eldőlt, hogy az elkövetkező 10 évben is az Arriva társaság üzemelteti a helyközi buszjáratokat Nyitra megye területén. A cég vállalta, hogy az autóbuszok nagyobb része klimatizált lesz és WiFi-vel is rendelkezik majd, továbbá a járművek nem lesznek 10 évnél öregebbek.

(cs)

Top