Megújult a komáromi gátrendszer

Szeptember végére a Duna mindkét partján befejezik az árvízvédelmi fejlesztéseket, melyek nagyobb biztonságot nyújtanak majd a korábbi gátaknál, és megkönnyítik az árvizek kivédését.

DSC_1440

Észak-Komáromban az utolsó szakaszához értek az árvízvédelmi munkálatok, a szakemberek az elmúlt hónapokban az új és modern gátrendszer kihelyezésének előkészítésén dolgoztak. Az építkezés a város délnyugati szélén, a Duna és a Vág mentén zajlott. A projekt keretén belül a már meglévő árvízvédelmi falak 18 különböző szélességű nyílását újították fel, amelyeknél olyan gátelemekre cserélték a régi záróelemeket, melyek már 2013-as árvíz során jó szolgálatot tettek Pozsonynál és Párkánynál is. „Mivel a város stratégiai védelméről van szó, olyan gátrendszer szükséges, amelyben árvíz idején megbízhatóan működnek a nyílások. Ez a gátrendszer alumíniumból készült és mobil elemekből áll” – tájékoztatott Ľuboš Krno, a projektet irányító Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) szóvivője. Az építkezést uniós forrásokból finanszírozták, költsége több mint 700 ezer euró volt. A kivitelező, a cseh M-Silnice vállalat az építési munkálatokkal szeptember végére készül el.

gát

A Duna túlsó oldalán is munkálatok zajlottak: Dél-Komárom és Almásfüzitő közötti több mint 7 milliárd forintból épült fel az uniós forrásokból finanszírozott gátrendszer, amely megkönnyíti majd a rendkívüli árvizek kivédését. Az elmúlt hetekben a védvonal befejező munkáit végezte a kivitelező, a komáromi vasútállomás előtt a töltéskorona kialakításán dolgoztak, a műtárgy- és burkolatépítéssel foglalkoztak, illetve a vízoldali előtéren fenntartó utat létesítettek. A védvonal többi szakaszán a töltéstartozékokat – a sorompókat, a jelzőtáblákat, a korlátokat – is kihelyezték. „Az ünnepélyes átadásra október közepén kerül sor, ekkor a nyilvánosság számára nyílt napot is tartunk” – tájékoztatott Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója. Az új töltésszakasz építése mellett a védvonalon a legnagyobb szerkezeti módosítás a komáromi vasútállomás előtti 522 m-es szakaszt érintette, ahol a korábbi kőburkolatú földtöltés helyett árvízvédelmi fal és burkolt töltéskorona készült. A szivárgási problémák miatt a töltésen, valamint a hullámtéren ún. agyagpaplan vízzáró réteget is elhelyeztek. A lakosok és a horgászok a szervizutakon továbbra is meg tudják közelíteni majd a vizet, a gát teteje pedig a sétáló, kerékpározó turisták számára is alkalmas.

(sza)

Top