Megszépül a Szent József templom és környéke

Naszvad. Megkezdődtek a Szent József római katolikus plébániatemplom felújítási munkálatai a városban. Az 1792-ben felszentelt templom részben a magyar kormány múlt évben elindított templom-felújítási programjának köszönhetően, részben a település önkormányzatának hozzájárulásából kaphat új külsőt.

Az első állványzatokat június 6-án állították fel, a munkálatokat a homlokzati oldal tatarozásával indítják. A tervek szerint a külső falak restaurálása után a templomtorony pléh burkolatának cseréjére is sor kerül. „Sokat jelent számunkra, hogy Naszvad bekerült a magyar kormány által indított Kárpát-medencei templomfelújítási programba, mert önerőből egy ilyen komoly beruházást nehezen tudtunk volna most teljes egészében kigazdálkodni, amikor is számos egyéb felújítási projektünk van folyamatban. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül 13,8 millió forint, azaz kb. 38 ezer euró támogatásban részesültünk” – tájékoztatott Molnár Zoltán polgármester. Mivel szerették volna, ha a munkálatok során megújul a templomtorony is, a város saját költségvetéséből további 15 ezer eurót különített el a Szent József plébániatemplom munkálatainak fedezésére.

Elkészültek a tervek a templom környékének felújítására is, mely alapján a szentély előtt egy nagyobb, térkövekkel lerakott teret alakítanak ki, a kerítés a jelenlegi helyétől beljebb kerül, így ki tudják szélesíteni a járdákat. A templom másik oldalán vezető Új utca 1 km-es szakaszának felújítása várhatóan ősszel fejeződik be; ez része a tavaly indított, önerőből finanszírozott, 170 ezer euró összértékű, átfogó járda-felújítási programnak.

Lombhullásra már biztosan Naszvad belvárosának egyik ékessége lesz a Szent József plébániatemplom és annak környéke.

(janković)

Top