Megkezdték a kerékpárparkolók kihelyezését

Komáromban egyre fontosabb szerepet kap a kerékpáros közlekedés, az utak kialakításán túl az egyéb feltételek megteremtése is szükséges. A napokban megindult a kerékpárparkolók telepítése, amelynek célja, hogy még több komáromit ültessen nyeregbe.

Bringa

Bujna Zoltán képviselő javaslatára döntött úgy a képviselő-testület, hogy közel 20 helyen bicikliparkolók létesülnek. Elsősorban a szélesebb belvárosban helyeznek ki állványokat, hogy a helyi kerékpárosok és a bringán érkező turisták is kényelmesen parkolhassanak.

A műemlékek mellé a Tiszti Pavilonban használt, 8 beállós állványok mása (10 darab, matt fekete) kerül, a többi helyre a sok más városban használt P betűt formázó állványokat telepítik, melyekből 100 darabot rendelt a város. A közbeszerzés eredménye alapján a komáromi Dimensa Kft. az állványok gyártója és a felszerelője. Az első hely, ahová 6 állvány került, a művészeti iskola udvara, a következő hetekben pedig folyamatosan szerelik fel a további kerékpárparkolókat.

Bringa2

„A legtöbb embernek már nem kell sorolni a kerékpározás előnyeit, hiszen nemcsak az egészségesebb életforma alapja, de a napi stresszt is jól oldja. Az autós forgalom egyre elviselhetetlenebb városunkban, a reggeli és a délutáni hullámokban pár kilométeres távot két keréken gyorsabban megtehetünk, mint autóval. A parkolókért a kerekezőknek nem kell fizetni, és ezután a fejlesztés után már vadászni sem kell a parkolóhelyekre” – fejtette ki Bujna Zoltán képviselő, aki egyben a Szabadság Vándorai nevű kerékpáros klub vezetője is.

A kerékpárosok száma szemmel láthatóan nő, nemcsak a városon belül, hanem a vízparti utakon is. A bringás turisták is egyre többen vannak, de a túrák és versenyek is egyre népszerűbbek.

terkep

A város tervei közt szerepel további kerékpárutak kiépítése is. A Pons Danubii EGTC, melynek Komárom is tagja, egy sikeres 40 ezer eurós pályázat nyomán már elkészíttette a Komárom-Ógyalla szakasz, továbbá a Komárom városon belüli kerékpáros korridor terveit. A jövőben a csoportosulás pályázni fog a kerékpárutak megépítésére is.

Ugyancsak elkészült a Komárom-Csicsó bringaút tervdokumentációja, köszönhetően a Vág-Duna-Ipoly eurorégió sikeres pályázatának, a megépítésre pedig szakaszonként igyekeznek majd újabb pályázati pénzeket elnyerni.

bringazas

(d)

Top