Megbukott a Heger-kormányMúlt csütörtökön a parlament megvonta a bizalmat a szlovák kabinettől, mely szeptember óta kisebbségben kormányzott. 78 parlamenti képviselő támogatta az Eduard Heger vezette kormány bukását célzó indítványt – minimum 76 voks kellett hozzá. Az államfő menesztette a Heger-kormányt, majd átmenetileg újra Eduard Hegert bízta meg azzal, hogy „távozóban lévő” kabinetként irányítsák az ország ügyeit. Szinte biztos, hogy előbb-utóbb előrehozott választások következnek – valószínűleg még 2023 első felében.

Mint ismert, még szeptemberben lépett ki a kormánykoalícióból a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS), amely ezzel kisebbségbe került. A bizalmatlansági indítványt is az SaS nyújtotta be, arra hivatkozva, hogy a kormány nem képes az emberek gondjainak megoldására, ráadásul a korrupció elleni küzdelemmel is felhagyott. A kormánykoalíció visszautasította a vádakat, és állította, Sulíkék csak saját politikai szempontjaik szerint cselekszenek, az ország és a lakosok érdekeit figyelmen kívül hagyják.

A bizalmatlansági indítvány megszavazása utáni napon Zuzana Čaputová államfő bejelentette, a parlament döntése értelmében menesztette a Heger-kormányt, majd átmeneti jelleggel Eduard Hegert bízta meg azzal, hogy korlátozott jogkörökkel felruházott ügyvivő kormány élén irányítsa az országot. Hozza meg a feltétlenül szükséges intézkedéseket, az átmeneti időszakban járuljon hozzá a stabilitáshoz a káosz helyett.

Nagyon valószínű, hogy jövőre előrehozott választások lesznek. További lehetőség, hogy egy szakértői kormány összeállításában egyeznek meg a parlamenti pártok, illetve egy új kormánykoalíció is alakulhat.

A bizalmatlansági indítvány megszavazása után Richard Sulík jelezte, egy szakértői kormány kinevezését tartaná a legjobb megoldásnak, esetleg egy új kormánykoalíciót is támogatnának. Ezzel szemben Robert Fico, a Smer elnöke egyértelműen az előrehozott választások mielőbbi megtartása mellett foglalt állást. Az ellenzéki pártok jellemzően üdvözölték a kormány bukását, Peter Pellegrini volt miniszterelnök, a Hlas párt elnöke pedig „a legszebb karácsonyi ajándéknak“ nevezte.

A parlamenten kívüli magyar párt, a Szövetség szerint a bizalmatlansági szavazás véget vetett az inkompetens kormányzásnak és a szeptember óta tartó koalíciós káosznak. Egyben felszólította az illetékeseket, hogy „találják meg a legoptimálisabb és leggyorsabb megoldást az előrehozott választások kiírására“.

Az államfő pénteken bejelentette, a legjobbnak azt tartaná, ha már 2023 első felében sor kerülne az előrehozott választások megtartására – legkésőbb 2023 júniusában. Ezért arra kéri az ügyvezető miniszterelnököt, hogy január végéig hozza meg az ehhez szükséges döntéseket – módosítsa az alkotmányt úgy, hogy a törvényhozás kezdeményezhesse az előrehozott választások kiírását. Ha ez nem történik meg, a köztársasági elnök kész lépéseket tenni ennek érdekében. Čaputová azt is kiemelte, az országnak minél hamarabb szüksége van költségvetésre.

A kormány bukása ugyanis egyben bizonytalanságot hoz: egy sor már beharangozott intézkedés sorsa kérdőjeleződött meg, miután az országnak jelen pillanatban nincs költségvetése a jövő évre. Amennyiben a büdzsét nem sikerül elfogadni az idén, Szlovákia költségvetési provizóriumban kezdi a jövő évet. Ez befolyásolhatja a családi támogatások sorsát – kifizetését –, a lakossági energiaárak befagyasztását, az energiaválság miatt nyújtandó kompenzációkat, vagy éppen az oktatásügyben és egészségügyben jóváhagyott fizetésemelések folyósítását.

(cs)

Top