Marianum: felújított óvoda, két új pavilonKomárom. Megnyitásának napra pontosan 140. évfordulóján átadták a Marianum Egyházi Iskolaközpont belsőleg teljesen felújított Nádor utcai óvodáját múlt szerdán. Egyúttal felavatták a 89 éves intézmény Rozmaring utcai két új pavilonját. Az épületek átadására a Szűz Mária Szent Neve ünnepe alkalmából a Szent András bazilikában rendezett ünnepi szentmisét követően került sor.

SONY DSC

Az ünnepi szentmise végén felszólaló Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy óvodaprogramjukkal szívesen segítenek a határon túl. „Ám lelket az itt élőknek, önöknek kell lehelni a falak közé” – emelte ki, megemlítve, hogy az utóbbi két hónapban 9 új óvodát adtak át, és sor került egy új óvoda alapkőletételére.

Kiss Beáta, a Magyar Közösség Pártja oktatási alelnöke megköszönte a magyar kormány támogatását, majd azt hangsúlyozta, fontos a gyermekek, a fiatalok magyar identitása, különösen most, amikor fogy a szlovákiai magyarok létszáma és a társadalom egyre liberalizálódik.

SONY DSC

Madarász Róbert, a Marianum Egyházi Iskolaközpont igazgatója előbb intézményük történelmének nagy pillanatait emelte ki. A jelenről szólva elmondta, néhány hónapja beázott az óvoda, a vihar megrongálta a tetőszerkezetet, áramkimaradások voltak. A támogatóknak köszönhetően elvonultak a viharfelhők, és a 300 éves épületben ismét nyugodtan fejlődhet a 100 kis óvodás. Külön köszönetet mondott Fábry Vilmos kivitelezőnek. A teljes belső felújítás 360 ezer euróba, mintegy 113 millió forintba került.

A felújított óvoda szalagját Szilágyi Péter helyettes államtitkár, Madarász Róbert iskolaigazgató és Stubendek István, a Marianum alapító igazgatója vágták át. Az óvodások rövid műsorral köszöntötték a megjelent vendégeket és egyházi méltóságokat.

SONY DSC

Az iskola új épületének két pavilonja a volt városi szabadidőközpont épületében került kialakításra. Az építkezés költsége, a szomszédos tornaterem külső felületének festési munkálataival együtt mint­egy 600 ezer euróba, 180 millió forintba került. A szalagot itt Kiss Beáta, az MKP alelnöke, Szilágyi Péter helyettes államtitkár és Mons. Orosh János nagyszombati érsek vágták át. Az egyházi méltóság megáldotta az óvodát és az iskolát. Az esemény után az aulában megnyitották Karaffa Attila dunaszerdahelyi amatőr fényképész Felvidéki szemmel című kiállítását.

(báj)

Top