Marcelházára költözött a mentőállomás

Október 15-től egy új mentőállomás üzemel Marcelházán, amely a pati egység átköltözésével kezdte meg működését. A 10 fős csapat a legújabb felszereléssel segíti a betegeket, a korábbi elemzések alapján ezzel hatékonyabb lesz a betegellátás.

A minisztérium jóváhagyását követően október 15-től már Marcelházán működik a korábbi pati mentőállomás. A helyi önkormányzat a sportpálya területén található épületben alakította ki azokat a helyiségeket, ahol az állandó szolgálat a központi segélyhívásokat várja. A 10 fős csapatban 5 mentőtiszt és 5 sofőr található, de a sofőrök közül is hárman rendelkeznek mentős képesítéssel. Az állomás vezetője Schulzová Judita, akinek 37 éves szakmai tapasztalat van a háta mögött.

Az állomás egyelőre hatéves bérleti szerződést kötött az önkormányzattal, de Varga Ervin polgármester a hivatalos átadón elmondta, hogy terveik szerint ez egy hosszabb együttműködés első szakasza. Az állomást működtető ZaMED Kft. vezetője, Matej Polák hangsúlyozta, hogy az önkormányzattól minden segítséget megkaptak, rugalmasan reagáltak minden kérésükre, aminek köszönhetően a mentőegység jó körülmények között dolgozhat. A falu egy külön bejáratot alakított ki a főútról az állomáshoz, hogy ezzel is gyorsítani tudják az ellátást. Varga Ervin a Deltának elmondta, hogy a munkálatok nagy részét közhasznú munkásokkal végezték el, a képviselők által jóváhagyott néhány ezer eurós befektetés az anyagköltségekre ment. Mivel bérleti viszonyban dolgozik a szolgálat, így a község költségei is visszatérülnek, de az egészségügyi ellátás színvonala is jelentősen javul Marcelházán.

mento_2
A ZaMED Kft. képviselőitől megtudtuk, korábbi elemzések is azt mutatták, hogy hatékonyabb lenne Pat helyett Marcelházán üzemeltetni az állomást, így biztosítva a régiós lefedettséget. A pati állomásnak tavaly egy éves idősávban 1202 alkalommal kellett bevetésre indulni, ezek nagy többsége sürgősségi hívás volt, és csupán 125 esetben kórházak közti szállítás. A pati állomás mentőkocsija egy év alatt 63 ezer kilométert futott.

A marcelházi állomásra jelenleg egy négy-éves mentőkocsi érkezett, amelynek belső felszerelése csupán néhány hetes. Jövőre a tervek szerint egy új autóval bővül az állomás – árulta el Matej Polák, a szolgáltató cég vezetője. A mentőkocsik belső felszerelése a legmodernebbek közé tartozik, a mentés során készülő vizsgálatokról a központban ülő szakorvosok azonnal kapnak tájékoztatást, így a mentést ők is rögtön segítik.

A ZaMED jelenleg 14 állomást üzemeltet, amelyek közül négy helyen orvosok is vannak, 10 állomáson pedig mentőtisztek irányítják a munkát. Az állomás minden esetben a nyitrai központból kapja a segélyhívást, behatárolt területük nincs a mentésre, elméletileg bárhová hívhatják őket segíteni. A mentés Marcelháza környékén így biztosan gyorsabbá válik, ezzel javítva az ellátást. „Furcsa módon azt kívánom a marcelháziaknak, hogy ne legyen ránk szükségük. Ha mégis ránk szorulnak, akkor a legjobb ellátást igyekszünk biztosítani” – tette hozzá Polák.

(kb)

Top