Magyar Népmese Napja

A legnagyobb mesemondó, Benedek Elek születésnapján a Jókai egyesület idén is megrendezi a népmese napját. Az óvodákban mesék olvasására bíztatnak, a délután folyamán pedig a Kossuth-téren várják izgalmas programokkal a családokat.

Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a Magyar Népmese Napját, népmeséinket, az egész magyarság mesekincsét. A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület idén második alkalommal rendezi meg Komáromban ezen a napon a Magyar Népmese Napját – tájékoztatta lapunkat Keszegh Margit, az egyesület elnöke.

nepmesenapja

 

A tavalyi rendezvény pillanatai képekben

A felhívásukban arra kérik a város magyar tannyelvű óvodáit, hogy kedden, a délutáni pihenő előtt 12.30 órakor a gyerekeknek olvassák fel Benedek Elek egyik tetszőlegesen kiválasztott meséjét. Az iskolák esetén egyazon időpontban, 11.30 órakor olvassák fel a diákoknak az iskola hangosbemondóján keresztül, illetve más formában olvassák el a nagy mesemondó egy történetét. A mesék ünneplésén túl az egyesület szerint ez esemény az összetartozást is erősíti közösségünkben.

nepmesenapja1
„A népmesék élni tanítanak, szórakoztatnak, erkölcsi tanítómestereink, elődeink ránk örökített bölcsességének gyöngyszemei” – tette hozzá Keszegh Margit.

nepmesenapja4

A népmese ünnepe délután 16.00 órakor a Kossuth téren folytatódik (rossz idő esetén a Csemadok székházba-Kossuth tér 3.), ahová várják a gyereket és a felnőttet egyaránt. Mesét fog mondani Varsányi Mari színművésznő, majd a Jókai Mór Alapiskola tanulói Janikovszky Éva műveiből adnak elő egy összeállítást. Idén első alkalommal készülnek egy kiállítással is, amelyben bemutatják a tavaly készült legsikeresebb rajzokat. Arra bíztatják a gyerekeket, hozzanak magukkal egy mesefiguráról készült sajátkezű rajzot. A rajzok készítői közül a műsor keretén belül kisorsolják azokat, akik jutalomban részesülnek.

(kb)

Top