Magyar Kapu Dunamocson

A Szent István-nap keretén belül az MKP dunamocsi alapszervezete rendezésében került sor a közadakozásból elkészült Magyar Kapu ünnepélyes átadására a község főterén. Mivel ezzel a beruházással nem akarták az önkormányzat költségvetését terhelni, úgynevezett „téglajegyet” bocsátottak ki, melynek megvásárlásával  lehetett támogatni a kapu megépítését.

Az avatóünnepségen Vörös Szabolcs, az MKP helyi szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük Écsi Gyöngyi református lelkészt, Szigeti Lászlót, az MKP OT elnökét, Banai Tóth Pál polgármestert.

„Szeretném kihangsúlyozni, hogy magyar és nem székely kapuról van szó. Ez a kapuforma hajdanán a magyarság közös kincse volt, szinte mindenütt használták. A gerendából faragott, tetővel ellátott kapun rajta van a község neve megszokott latin betűkkel magyarul, de rovásírással is egyaránt, mint-egy szimbolizálva magyarságunkat. A műalkotást Smidt Róbert szőgyéni fafaragó készítette“- mondta köszöntőjében a szervezet elnöke. Ezt követően Salgó Gabriella pedagógus a magyar rovásírásról tartott beszámolót. Utána a község szülötte, ifj. Lajos András, a magyarországi Vígszínház művészének szavalata következett.

dunamocsi
A faragott kaput Écsi Gyöngyi tiszteletes asszony megáldotta, majd ezután a jelenlévők elhelyezték a „megemlékezés szalagjait”. A faragott kaput felavató ünnepség nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével ért véget.

Miriák Ferenc, A szerző felvétele

Top