Magyar elnöke is lehet Nyitra megyének

Milan Belica megyeelnök egyik kihívója mostani helyettese, Csenger Tibor lesz az október végi megyei önkormányzati választásokon. Ha a magyar választók tömegesen a Szövetség jelöltjét támogatják, egyáltalán nem lehetetlen, hogy a következő négy évben magyar ispán lesz Nyitra megyében. Ebben segítséget jelenthet az a körülmény, hogy összesen 11-en versengenek a megyeelnöki tisztségért, így jó eséllyel viszonylag kiegyenlített lehet a szavazatok megoszlása, ami kedvezhet a Szövetség politikusának. Járásunkból 8 képviselőt küldhetünk a megyei parlamentbe.

Az örökös megyeelnök és kihívói

Nyitra megye élére 11 jelölt pályázik. Az egyik legesélyesebb a jelenlegi megyefőnök, Milan Belica, aki immár hatodszor száll harcba a tisztségért, ezúttal függetlenként, ugyanakkor a Smer és az SNS is őt ajánlja választóinak. Ő az egyetlen, akit a szlovákiai megyerendszer 2001-es létrehozása óta mindig újraválasztottak: Nyitra megyében nem volt még más vezetője a megyének. A tapasztalat tehát mellette szól, viszont egyúttal hátrány is lehet „örökös“ megyeelnöksége – valamint kora, hiszen már 71 éves –, a választók talán már egy fiatalabb, új arcot látnának a megyei önkormányzat élén.

Kihívói között találjuk a Hlas és a Sme rodina koalíció jelöltjét, Branislav Becíket, Udvard polgármesterét, valamint egy 9 párt alkotta koalíció (KDH, SaS, Tím Kraj Nitra, Šanca, Spolu, ODS, DS, OKS és Za ľudí) jelöltjét, Martina Holečková jogászt. Lukáš Kyselica parlamenti képviselő egy négyes koalíció (OĽaNO-Nova-KÚ-Zmena) jelöltje, Artúr Bekmatov koordinátort pedig a Socialisti.sk indítja. Három olyan megyei elnökjelölt is indul Nyitra megyében, akiket szélsőjobboldali, náci húrokat is pengető pártok indítanak: Peter Pukan képviselői asszisztens (Republika), a csupán 28 éves Milan Španír jogász (Kotlebovci – ĽSNS) és Oliver Štaudner nyugdíjas (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku). Milan Belica mellett két további független jelölt is versenyben van, Renáta Kolenčíková vállalkozó és Martin Kusenda, a nyitrai Régi Színház igazgatója.

Akár magyar ispán is lehet

A Szövetség Csenger Tibor jelenlegi megyei alelnököt jelölte a megyeelnöki tisztségre. Komáromi bemutatkozó sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, sok tapasztalatot szerzett a most véget érő választási időszakban, és azt is látja, mit kellene elődjétől eltérően csinálnia. Nagy potenciált lát a határ menti együttműködés továbbfejlesztésében, az Interreg pályázatok adta lehetőségek kihasználásában, hiszen Nyitra megyének van a leghosszabb, 170 km-es határszakasza Magyarországgal. Fontosnak tartja a megyében jól működő, a kistelepüléseket és a helyi kistermelőket támogató Leader program folytatását, a kerékpárutak hálózatának befejezését, és a megyei fenntartású épületek energiahatékonyságának növelését. Az egyik legfőbb probléma, hogy Nyitra megyében nincsenek gyorsforgalmi utak, sztrádák, így az egyre növekvő teherforgalom – ami a komáromi Monostori híd átadásával szinte duplájára emelkedett – a megyei fenntartású másod- és harmadrendű utakon bonyolódik. Ezért a Nyitrát Komárommal összekötő R8-as gyorsforgalmi út szükségességéről meg kell győzni a felsőbb szerveket.

A Szövetség sajtótájékoztatóján elhangzott az is, ha a magyar szavazók kellő számban részt vesznek az október 29-i választáson és voksaik nem forgácsolódnak szét, reális lehetőség lehet Csenger Tibor megválasztása. Esélyeit növeli az is, hogy ilyen sok, összesen 11 jelölt indul. Ugyanakkor a magyar jelölt győzelméhez az is kellene, hogy a többi jelölt között – de legalábbis 3-4 további jelölt között – viszonylag egyenlően osztódjanak el a szavazatok.

Csenger Tibor elmondta, a szlovák nyelvű polgárokat is szeretné megszólítani: „Az elmúlt években nagyon sok helyen megfordultam, ahol tudtam, segítettem, függetlenül attól, hogy magyarok vagy szlovákok lakta településről volt szó. Remélem, erre emlékezni fognak az ott élők voksoláskor is” – tette hozzá. Hangsúlyozta, főleg szakpolitikusnak tartja magát, akinek a régiófejlesztés, a szülőföldön való boldogulás és a határon átívelő együttműködés a fő irányvonalai.

Régiónkban a magyarok esélyesek

Nyitra Megye Önkormányzatába 54 képviselőt választunk meg, a megye összes járásában 393 jelölt indul. A Komáromi járásban azonban csak a járási jelöltek közül választhatunk – 40 induló közül 8 nyerheti el a megyei képviselői mandátumot.

A megyei választás egyértelműen a Magyar Közösség Pártja (MKP) terepe volt eddig a Komáromi járásban. 2013-ban a 8-ból 7 képviselőt delegálhatott a megyei parlamentbe, majd 4 évvel később 6-ot (Viola Miklós, Horváth Árpád, Földes Csaba, Becse Norbert, Orosz Örs és Gyarmati Tihamér). Rajtuk kívül legutóbb Jobbágy József a Smer-SNS-Híd koalíció jelöltjeként szerzett mandátumot (ő volt a kakukktojás 2013-ban is, amikor a Híd is támogatta), továbbá egyedüli függetlenként Stubendek László (Független Erők Csoportja) is, aki a későbbiekben csatlakozott a Szövetség/MKP megyei frakciójához.

A Komáromi járásban – ahol a népesség kétharmada magyar nemzetiségű – most (is) az MKP részvételével megalakult magyar egységpárt, a Szövetség jelöltjei a legesélyesebbek. Sőt, a másik két kisebb elődpárt – a Híd és az Összefogás – korábbi támogatóival együtt elvileg még erősödtek is, ám ezzel együtt sem lenne akkora meglepetés, ha egy-két mandátumot más jelöltek is elcsípnének régiónkban. A Szövetség teljes listát állított, jelöltjeik a következők: Andruskó Imre, Bauer Ildikó, Becse Norbert, Gyarmati Tihamér, Horváth Árpád, Orosz Örs, Viola Miklós és Zink Vass Nóra.

A Hlas-SD és a Sme rodina koalíciója 6 jelöltet indít a komáromi választókörzetben, köztük Bodoki Pétert, aki Komárom polgármesteri tisztségéért is versenybe száll.

A Smer-SD a Szlovák Nemzeti Párttal közösen szintén 6 fős listát indít: Nagy Tamás, a Comorra Servis komáromi városi cég egykori igazgatója az egyik legismertebb jelöltjük.

Hat jelöltet kínál a Komáromi járásban a már említett 9 tagú szlovák koalíció (melyben az SaS és a KDH is képviselteti magát). Jelöltjeik közül az egyik legismertebb Glič Konštantín, aki korábban több cikluson át volt komáromi önkormányzati képviselő.

A Progresszív Szlovákia (PS) három jelöltet indít járásunkban, a Magyar Fórum és az OĽaNO-Nova-KÚ-Zmena zdola koalíció kettőt-kettőt, a Nemzeti Koalíció/Független Jelöltek, a Socialisti.sk és a Republika pedig egyet-egyet.

Négy független jelölt is harcba száll a választók kegyeiért, egyikük sem kezdő már a politikában. Jobbágy Józsefnek, Feszty Zsoltnak, Korpás Péternek és Samu Istvánnak fejenként legalább 400 aláírást gyűjtöttek össze indulásuk érdekében – erre a pártjelölteknek nem volt szükségük.

Jelenleg 13 fős a Szövetség megyei frakciója. Farkas Iván, a képviselőcsoport vezetője szerint ez a szám az októberi választásokat követően 18-19-re is nőhet, amivel a legerősebb frakció lehet a megyei testületben. Nagy előny, hogy 12 év után ismét közös magyar lista van, és ennek köszönhetően reményei szerint újra lesz képviselőjük az Érsekújvári járásból, a Lévai és a Vágsellyei járásokban pedig a jelenlegi 1-1 képviselői mandátumot növelni tudják. „Legyünk ambiciózusok, minden lehetőség adott, de ehhez az kell, hogy a polgárok eljöjjenek választani” – tette hozzá.

Csaba Ádám
(nyitókép: Csenger Tibor és Milan Belica)

Top