Legyen minden nap a Föld napja!

A Föld napja – melyet április 22-én ünnepelnek az egész világon – ezúttal is egy kiváló alkalom, hogy kreatív ötletek és zöld események segítségével ösztönözzük egymást bolygónk megóvására. És lehetőleg ne csak ezen az egy napon.

Ahogy a Föld napja mozgalom jelmondatából is kiderül: nélküled nem sikerülhet. Először el kell hinnünk, hogy igenis tudunk változtatni. A cél pedig az, hogy közös erővel óvjuk meg környezetünket nemcsak a magunk számára, de a jövő generációnak is. Sosem késő cselekedni, évről évre emberek milliói csatlakoznak a nemzetközi ünneppé vált alkalomhoz. 1969-ben az UNESCO-konferencián az amerikai John McConnell vetette fel a Föld napja ötletét. Egy évre rá, 1970. március 21-én, a tavasz első napján tartották meg először. Egy nappal később Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató – aki később az alternatív energiaforrások kutatója lett – mozgalmat indított a Föld védelmében és megalapította az Earth Day Networkot, azaz a Föld Napja Hálózatot, melybe azóta is világszerte több szervezet kapcsolódik be.

Egy nap a holnapért, a klímáért

A világnap idei fő témája, hogy létünk alapja az élővilág változatosságának, a biológiai sokféleségének megőrzése. Az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot. Túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF (World Wide Fund for Nature/Természetvédelmi Világalap) Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadon élők, köztük a beporzó rovarok, növények életét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60 százalékáért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal is a természet.

Nem beszélve a klímaváltozás veszélyéről s az ingadozó hőmérsékletről, melyet napjainkban is tapasztalhatunk. Az éghajlatkutatók rájöttek: mire a tudósok egyetértésre jutnak abban, hogy elfogadják az éghajlatváltozásra vonatkozó határozott előrejelzéseket, az éghajlat olyan pontra juthat el, ahol már önműködővé válik az éghajlatváltozás – és lényegében évszázadokra visszafordíthatatlanná. Az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) legutóbbi jelentése szerint 2100-ig a globális felmelegedés előreláthatólag 1,1– 6,4 °C-kal haladja meg az 1980–1999-es időszak átlagát. A legbiztonságosabb lépés az lenne, ha a következő évtizedekben elég gyorsan csökkentenénk a kibocsátásokat ahhoz, hogy a globális felmelegedést mihamarább meg tudjuk állítani, és amennyire csak lehet, 2 °C alá tudjuk szorítani.

Mit tehetsz te?

Nagyon is sokat! Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a szemetest, csökkentsd a műanyagok használatát, légy nyitott a környezetbarát szerekre, fogyassz friss, hazai termékeket. Mindez természetesen nemcsak környezetedet teszi szebbé, jobbá, hanem hozzájárul az egészséges életmód megőrzéséhez is. Nézzük csak meg akár az „invesztáljunk a bolygónkba” címszó alatt értendő nagyon sokrétű befektetést: költséghatékony gazdálkodás a vízzel, energiával, fűtéssel, valamint a hulladék lelkiismeretes osztályozása. Ez utóbbit már napjainkba is beépítettük, hiszen minden község igyekszik felhívni a figyelmet és eleget tenni a hulladék megfelelő szelektálásának. Lehet, hogy még nem látjuk értelmét, azonban hosszú távon, ha kis lépésekben is, de egyértelműen megmutatkozik majd pozitív hatása.

Fontos, hogy a gyerekeket is bevonjunk a klímaváltozással, az élet- és környezetvédelemmel kapcsolatos beszélgetésekbe. Számos iskola és óvoda is különböző projektekkel igyekszik felhívni a fiatalság figyelmét a környezetbarát életmódra. Különböző kreatív és érdekes ismeretterjesztő játékokkal, természetfilmek vetítésével, kirándulásokkal, kerékpártúrákkal, hulladékgyűjtéssel és annak helyes osztályozásával gazdagítják a tanítást.

Egyre inkább szükséges, hogy ne csak ezen az egy napon tegyünk eleget környezetünk védelmének. A Föld napja legyen mindennek jelképe, ám üzenetéről ne feledkezzünk meg a hétköznapokban sem!

Ferenczy Viki

Top