Légkondi? Csak okosan!

A nyári hőségben sokan örülnek, ha az otthonukban, a munkahelyen vagy a tömegközlekedési eszközökön légkondicionáló berendezés működik, de jó, ha tisztában vagyunk a túlzásba vitt hűtés káros hatásaival is. Milyen berendezések közül választhatunk, ha lakásunkba szereltetnénk? Hogyan használjuk okosan, hogy ne okozzon betegséget? Szakértőket kérdeztünk.

Június közepe van: nyár, meleg, az előrejelzések szerint pedig nyakunkon az aszfaltolvasztó hőség. Nyitra Megye Önkormányzatának legfrissebb tanulmánya ráadásul rámutat, hogy régiónkban sokkal gyorsabb a felmelegedés, mint Közép-Európa más részein. A Komáromi járást fokozottan érinti a klímaváltozás, ez azt jelenti, hogy gyakoribbá válnak a kánikulák, a hőhullámok, ezzel párhuzamosan pedig emelkedni fog a levegő nedvességtartalma is, ami megterheli az emberi szervezetet – főleg a kisgyerekeknek, az állapotos nőknek és az időseknek okozhat problémákat. A szakértők hozzáteszik, a lakóházakban és az irodahelyiségekben valószínűleg elkerülhetetlenné válik a klímaberendezések használata. A műszaki áruházak, a klímás cégek már most is tömegével ontják az ajánlatokat a mini ventillátortól a beépíthető berendezésekig. De mi alapján válasszuk ki a megfelelő légkondit, milyeneket találhatunk jelenleg a piacon, és mire ügyeljünk, hogy ne orrfújás és magas villanyszámla legyen a vége?

12592683_10153230999275653_7252823785037117230_n

A legnépszerűbb fajták

A klímák piacán rengeteg jó márka és típus található, a vásárló igényei és pénztárcája szabhatnak határt a választás során. A legelterjedtebbek a split klímák – itt beltéri és kültéri egység is van, ami rézcsővel van összekötve. „A legtöbb háztartásban a mono egységeket találjuk meg, főleg lakásokba kérik, ahol egy erősebb darab kihűti a lakás nagy részét” – mondja Seres Csaba, a Com-Klíma munkatársa. Az újépítésű családi házaknál a multi splitek a jellemzőek, ezeknél egy kültéri egységre több beltérit is rá lehet kötni. Ezenkívül mobil klímákat is találunk a piacon. Számos nagyáruház kínál ilyet, az ajánlat alapján igény szerint mozgathatóak és könnyen áttelepíthetőek egyik helyiségből a másikba, azonban azt sokan elfelejtik, hogy a meleg levegőt ennél is csövön vagy falba fúrt lyukon a szabadba kell elvezetni. A fali egységek ennél egyértelműen praktikusabbak és komfortosabbak, ráadásul a zajszintjük is alacsonyabb. „Ma már minden klíma inverteres technológiával működik. Ezek a teljesítmény-szabályozónak köszönhetően a legkisebb befektetett energiával érik el a megcélzott Celsius-fokot” – magyarázza a szakember. Ekkor sem kapcsol ki, hanem a minimumon üzemelve tartja a kívánt hőmérsékletet. A legnagyobb előnyük az energiahatékonyság, a kisebb zajszint, illetve hogy rövidebb idő alatt képes lehűteni a helyiséget.

Mennyit fogyaszt, mennyiért?

A vásárlók elsődleges szempontjai között szerepel az energiatakarékosság is – természetesen az ár után. Márkától és típustól függ, mennyit fogyaszt egy berendezés, de a legtöbb alkalmazkodik a lakossági igényekhez. Érdemes figyelni a tájékoztatóban feltüntetett SEER értéket – minél magasabb számot találunk ott, annál takarékosabb. „Lakossági szinten egy 20 négyzetméteres szobába elég egy 2,5 kW-os egység. A legtöbben éppen a 2,5-3,5 kW-os berendezéseket keresik” – tudtuk meg Seres Csabától. Átlagosan egy 2,5-es gép 700 W-ot fogyaszt óránként, egy 3,5-es 900-1000 W-ot. A szakember szerint egy magasabb kategóriájú, minőségibb klímával rendszerint többet takaríthatunk meg, ezeknek azonban természetesen az ára is magasabb. De lássuk, mennyi az annyi. A legegyszerűbb darabok a klímaberendezésekkel foglalkozó komáromi cégnél 500-600 euróba kerülnek, a beüzemelésnek azonban további költségei vannak. A műszaki multiknál és a hobbiáruházakban természetesen olcsóbb darabok is elérhetőek, de ezek beszereléséhez is megbízható szakember segítségét kell kérni – érdemes odafigyelni, a hibák nagy része ugyanis a szakszerűtlen telepítésből fakad. A szerelési költségeket az is megdobhatja, ha a kültéri és a beltéri egységet egymástól távol kell elhelyezni. A beltéri egység helyének megtervezése is körültekintést igényel. Érdemes figyelembe venni, a levegő merre irányul majd, ne később derüljön ki, hogy éppen a kanapéra vagy az étkezőasztalra ontja a hideg levegőt a szerkezet. A szerelő ebben is tanácsot tud adni.

keretes2_2

Extrákból sincs hiány

A klíma alapfunkciója természetesen a hűtés, azonban fűtésre és további célokra is alkalmas. Az alapberendezések csak a benti levegőt cirkulálják és tisztítják, vannak azonban olyan darabok is, amelyek kintről hoznak be friss levegőt a szobába, igény szerint párátlanítanak vagy párásítanak, igaz, ezek már a drágább kategóriákhoz tartoznak. Ezekben sokkal hatékonyabb a levegőszűrés, van bennük szűrőtisztító megoldás és vírusölő rendszer is. „Fölkapott lett a wifi távirányítás is – telefonos, tabletes applikáción keresztül távolról is vezérelhető a berendezés. Tehát míg hazaér valaki a munkahelyéről, már útközben hűteni vagy fűteni tudja a lakást” – teszi hozzá a szakember azzal, hogy ez lassan már standard funkciónak minősül. Az intelligens szem funkció azt figyeli, a berendezés közelében tartózkodik-e valaki, ez esetben ugyanis nem közvetlenül a testre fújja a levegőt.

Nyáron is megfázhatunk

A nem megfelelően használt légkondicionáló, a közvetlenül a testre irányított hideg levegő ugyanis egészségügyi panaszokat és betegségeket is okozhat. Míg mi kellemesnek érezzük a hűvös vagy huzatos levegőt, testünk stressznek van kitéve. A hirtelen hőmérsékletváltozás következtében a fedetlen testrészek lehűlnek, a bőr alatti erek összehúzódnak és romlik a vérkeringés. A túlzott klímahasználat reumás, mozgás- és légzőszervi panaszokat is okozhat – tudtuk meg Kürti László háziorvostól. Megfázásos tünetek, orrfolyás, köhögés, fül- és homloküreg-gyulladás is jelentkezhet. „Okosan kell használni, mértékkel és nem állandóan. Időseknél például segíthet elviselni a hőséget, a magasabb páratartalmat. Fontos azonban, hogy rendszeresen tisztíttassuk” – tanácsolja Kürti László. A szakemberek szerint erre évente egyszer sort kell keríteni. Amennyiben ugyanis nem kellően tiszta a szűrőrendszer, könnyen elszaporodhatnak benne a baktériumok, a vírusok és a gombák. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a kinti és a lakásban, irodában lévő levegő-hőmérséklet között legfeljebb csak 6 Celsius fok különbség legyen – így elkerülhetőek a megfázások és a különböző betegségek.

Sztankó Annamária


Ma már szinte minden autónál alapfelszerelés a klímaberendezés. A legnagyobb különbség az egyes autóba szerelt klímák között, hogy egy részük csak hűteni képes, más részük viszont fűt is. Bár sokan megfeledkeznek róla, itt is minden szezon elején szükség lenne egy tisztításra, illetve a klímaszűrő cseréjére, sőt, a legtöbb gyártó évi két karbantartást ír elő – mutatott rá Téglás Péter, a komáromi Europ Autosklo cég tulajdonosa, ahol a szélvédőcserén, javításon kívül autóklímák tisztítását is vállalják. Hangsúlyozta, amennyiben a légkondi bekapcsoláskor kellemetlen, büdös szagot fúj az utastérbe, az nagy valószínűséggel annak a jele, hogy a szellőzőrendszerben gombák, baktériumok telepedtek meg. Ilyenkor nincs mire várni, tisztítani kell. Hozzáfűzte, a tisztítás a szűrőcserével együtt 20 és 30 euró közötti összegbe kerül.


Top