Lebontották a problémás telepet

Komárom. Lebontották a Víz utcai lakótelep közelében, a IX-es bástya mellett álló romos házat, melyben évekig feketén éltek beilleszkedni képtelen lakosok. A következő lépés, hogy felszámolják a területen lévő illegális szemétlerakatot. Száz tonna hulladékot kell elszállítani, a város a komáromi vízművekkel karöltve minél olcsóbban igyekszik oldani a problémát.

A teljesen lepusztult házban összeférhetetlen romák éltek évekig, borzalmas körülmények között. Legutóbb 35-40 ember lakott itt, de a nyári hónapokban előfordult, hogy 70-80 ember tanyája volt a három kisebb helyiséget magába foglaló épület. Többségük a környező településekről érkezett, Madarról, Nemesócsáról, Ógyalláról.

DSC_0565

A városvezetők és a KOMVaK igazgatója a helyszínen jelentették be, hogy a környékbelieket terrorizáló lakosok távoztak az épületből, amelyet ledózerolnak – ez még aznap megtörtént. A ház városi területen állt.

Szemét, patkányok és terror

Ruman Patrik, a KOMVaK vezérigazgatója elmondta, 10 évvel ezelőttig a ház a vízmű alkalmazottjának szolgálati lakása volt. Miután elhunyt, üressé vált, és beilleszkedni képtelen romák költöztek be engedély nélkül. Egy vállalkozó vásárolta meg az ingatlant, ami után egyre többen érkeztek a házba, és teljesen leélték – szeméthegyek, patkányok jelentek meg.

DSC_0595

A víztisztító állomáshoz csak az ingatlan melletti úton lehet eljutni. Az összeférhetetlen lakosok rendszeresen zaklatták a KOMVaK alkalmazottait. Aki autóval érkezett, az defektet kockáztatott, miután az itteniek egyik „szórakozása“ az volt, hogy szögeket, üveget szórtak az útra – szinte naponta fordult elő, hogy ezek a tárgyak kiszúrtak egy-egy autógumit. Aki kerékpárral jött, az is könnyen defekttel végezhette, esetleg kutyák kergették meg őket, sőt, néhány esetben bántalmazták, illetve kővel dobálták meg a vízmű alkalmazottait az itt élők. A nagyobb munkagépek sofőrjei pedig attól tartottak, hogy a ház mellett elhaladva véletlenül megsérül egy gyerek, ugyanis csapatostul ugráltak a járművek elé, mellé.

A romos ház lakói másokat is terrorizáltak, a ház környékén senki nem volt biztonságban. A közeli Víz utcai lakótelep hulladéktároló állomásai is megsínylették jelenlétüket, egyes falazott kukafészkekben rendszeresen térdig kellett gázolni a szemétben – a hulladékban turkálva ugyanis rendszeresen kidobálták a tárolók tartalmát.

DSC_0591

A ház melletti terület pedig illegális szemétlerakattá vált. Hiába lett kitakarítva a terület, rövid időn belül újra megjelentek a hulladékkupacok – és mivel már ott voltak, mások is ide hordták szemetüket.

Lerombolták a házat

„A város gondoskodik a rászorulókról, minden olyan nehéz sorsú komáromi családnak segítő kezet nyújtunk, amely kész együttműködni és változtatni életén. Azt viszont nem engedjük, hogy egyesek visszaéljenek a segítséggel, és a tisztességes lakosok életét pokollá tegyék” – jelentette ki Keszegh Béla polgármester a helyszíni sajtótájékoztatón, megemlítve, a város gyakorlatilag minden szociális programba bekapcsolódik, amely a rászoruló emberek beilleszkedését segíti. Hozzátette, a bástyák tövében élőkkel kapcsolatban is igyekeztek bevonni szociális munkásokat, később a rendőrséget, eredménytelenül. Az itteniek nem voltak partnerek semmiben.

DSC_0556

Ezért a város és a vízmű határozott lépésre szánta el magát: a KOMVaK olcsón megvásárolta a romos ingatlant, de feltételül szabta, hogy az itt élőknek ki kell költözniük. A korábbi tulajdonos ennek eleget tett, néhány napja kiürítette a házat. Április 30-án pedig a vízmű buldózere – érvényes bontási engedély birtokában – lerombolta a házat és a többi tákolmányt.

Felszámolják a szemétlerakatot

Varga Tamás alpolgármester megjegyezte, azt várja, hogy mostantól rendezettebbé válnak a közeli konténerállomások is. Mint ismert, kezdeményezésére nemrégiben jóváhagyták a lakótelepi hulladéktárolók fokozatos felújítását. „Az illegális szemétlerakatok nagy részét már az elmúlt négy hónapban sikerült felszámolnunk, a problémás kukatárolók környékét pedig már a város által alkalmazott személy tartja rendben” – jelentette ki, hangsúlyozva, mind a szemét-ügyben, mind a közbiztonság javításának kérdésében továbbra is a zéró tolerancia híve, és a jövőben is ezen az úton akarnak haladni. Hamarosan a Nádor utcában és a Szent András utcában is sor kerülhet az összeférhetetlen lakók kiköltöztetésére.

DSC_0572

Ruman Patrik becslése szerint a területről 100 tonna hulladékot kell elszállítani, aminek költsége több százezer euró lenne. Terveik szerint azonban jelentősen olcsóbban is meg tudják oldani, bevonva a KOMVaK munkagépeit és kapacitását, illetve a városét is, beleértve a közmunkásokat, segíteni akaró civileket és önkénteseket. A terület kitisztításáig sorompóval zárják le az ide vezető utat, melyen keresztül csak a rendőrök, tűzoltók és a vízmű alkalmazottai juthatnak át – ezzel akadályoznák meg, hogy további szemetet hordjanak a telekre.

A cél az, hogy a terület kitisztítása után újra nyugodtan és civilizált környezetben sétálhassanak a lakosok a környéken – hosszabb távon pedig az, hogy egy rendezett ösvény vezessen végig a bástya-falak tövében a Vág mentén, egészen a VII-es bástyáig.

DSC_0575


Egyesek Gútán kötöttek ki

A lebontott ház korábbi lakóinak egy része Gúta Pacsérok városrészébe költözött – az említett vállalkozó itt vásárolt számunkra házat, melyet felújított. A kiköltöztetett lakók másik része rokonokhoz költözött, a gyerekek közül 5-en állami gondozásba kerültek.

A gútaiak lakossági fórumon is tiltakoztak a jövevények ellen. Horváth Árpád gútai polgármester kérdésünkre elmondta, egy nagycsalád, hat felnőtt és 11 gyerek érkezett Gútára – elég nyomorúságos a helyzetük. „Amíg rendesen viselkednek, segítjük őket, ruhákkal, miegymással, ha azonban megzavarják a környék nyugalmát, fel fognak lépni velük szemben” – hangsúlyozta Gúta polgármestere, hozzáfűzve, a család két férfitagja azt ígérte, hamarosan munkába állnak a közeli fafeldolgozóban. A vállalkozó pedig leszögezte, közreműködésével nem érkezik több problémás lakos a városba.

Jellemző az elmúlt évtizedekre, hogy a járásbeli falvak és városok között „vándorolnak” a beilleszkedni képtelen lakosok – érhető okokból egyik önkormányzat és közösség sem akarja, hogy náluk legyen az összeférhetetlen emberek gyűjtőhelye.


Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta május 7-i számában jelent meg.)

Top