Lassú drágulás várható az ingatlanpiacon

November 15-én Pozsonyban került megrendezésre a Szlovákiai Ingatlanirodák Nemzeti Szövetsége (NARKS) és a Trend gazdasági hetilap szervezésében az év legjelentősebb szakmai ingatlanpiaci konferenciájára, mely több érdekes kérdésre keresett választ.

lakasok-e1467613073907

Nem csökkent az utóbbi években észlelt „étvágy“ az ingatlanvásárlás területén, annak ellenére sem, hogy a bankok fokozatosan szigorítják a hitelnyújtás feltételeit. A vásárlókedv csökkenése belátható időn belül nem várható, az ingatlanárak valószínűleg továbbra is némileg emelkedni fognak, de már nem olyan tempóban, mint a közelmúltban – tájékoztatta lapunkat a konferencián elhangzottakról Szabó Zsolt, a komáromi székhelyű Investconsult Kft. társtulajdonosa, egyúttal a NARKS elnökségi tagja.

A Szlovák Nemzeti Bank képviselője elmondta, ők is több intézkedést hoznak annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg a 2008-ban bekövetkezett gazdasági válság, mely az akkori ingatlanárak nagymértékű csökkenését eredményezte. Annak ellenére, hogy Szlovákia lakossága az Európai Unión belül vezető helyen áll az egy főre eső eladósodottság területén, a hazai, ezen belül a komáromi ingatlanpiac is a kockázati sávon kívül van. Az ingatlanárak emelkedésében nagy szerepet játszik a gazdasági fejlődés, hiszen már Komáromban is tapasztalható a szakemberhiány több ágazatban. Térségünk gazdasági fejlődése, ezáltal az ingatlanpiaci feltételek is nagymértékben függenek a külföldi, erős gazdasággal rendelkező országok helyzetétől.

Van jövője az ingatlanközvetítő szakmának?

Annak ellenére, hogy az informatika villámgyors fejlődésének időszakát éljük, mely helyettesíteni fog több ingatlanközvetítéssel összefüggő tevékenységet, az „ingatlanszakmának“ van jövője, viszont változások várnak rá. Egyre nagyobb jelentősége lesz az ingatlanközvetítő szakmai tudásának, tárgyalóképességének, pozitív emberi hozzáállásnak és az empátiának, tehát az emberi tényező továbbra is fontos, sőt, egyre nagyobb szerepet fog játszani. Elhangzott, a közeljövőben olyan legiszlatív változások várhatók, melyek rendszerezni fogják az ingatlanpiaci játékszabályokat, az eladók és vásárlók érdekeinek védelmét szolgálva. A NARKS ezeknek az előkészületében is aktív szerepet vállal – mutatott rá Szabó Zsolt.

média képJobbról Szabó Zsolt, a NARKS elnökségi tagja

A NARKS az idei konferencián is gondolt a jótékonyságra, hiszen a Peter Sagan kerékpáros trikójának árveréséből befolyt összeget a „Slniečko na ceste“ elnevezésű pozsonyi gyermekbaleseti sebészetnek ajánlották fel. A konferencia vendégei voltak a magyarországi, csehországi és horvátországi ingatlanszövetség képviselői is.

(d)

Kapcsolódó cikkeink:

Lassult az ingatlanpiac pörgése

Jól alakul az ingatlanpiac Gútán

Top