Lángolt a szemétdomb, égett az erdő

GÚTA/NAGYKESZI. Valószínűleg a rekordokat döntő hőség is hozzájárult ahhoz, hogy a múlt héten két helyen is nagyobb tűzvész pusztított a régióban. Nagykeszin a szemétlerakat gyulladt ki, Gúta és Keszegfalva között pedig a tarló és az erdő kapott lángra. Nagy erőkkel vonultak a tűzoltók.

tuz2

Múlt kedden, július 21-én délután 14 óra tájban érkezett a riasztás, hogy kigyulladt a szemétlerakat Nagykeszi mellett. A hivatásos tűzoltók 3 kocsival vonultak ki a helyszínre, ahová ekkora már az önkéntes tűzoltók is megérkeztek 2 járművel és megkezdték az oltást. Mint kiderült, egy 200 méter hosszú, 15 méter széles sávban égett a hulladék – mondta el kérdésünkre Viliam Pánsky, a megyei tűzoltóság szóvivője.

A beavatkozás vezetője később további erősítést kért, így egy újabb komáromi és egy érsekújvári egység is csatlakozott, ekkor már 8 vízsugárral (ún. „C“ sugárral) próbálták megfékezni a tüzet, illetve a továbbterjedést. Viszonylag erős szél fújt, ami nehezítette az oltást, ahogy az intenzív sugárzó hő, a felrobbanó üvegpalackok, a repkedő betondarabok is, melyek a rendkívül magas hőmérséklet következtében hullottak darabjaikra. Tekintettel a nehéz körülményekre, a nagykeszi önkéntes tűzoltók is bekapcsolódtak a munkálatokba egy járművel, továbbá egy földmunkagép és egy földdel megrakott teherautó is a helyszínen segített, melyeket a község és a szemétlerakat üzemeltetője biztosított. Nagyjából 330 ezer liter vizet használtak fel a beavatkozás során, a vízutánpótlást ciszternás kocsikkal folyamatosan szállították a közeli víztartályból, majd Nagykesziről. Összesen 22 hivatásos és önkéntes tűzoltó vett részt a nagykeszi szemétlerakat eloltásában.

Mivel a tűzvész óriási füsttel járt, a tűzoltóság elrendelte a levegő szennyezettségének mérését. Mint kiderült, nem kerültek a levegőbe egészségre ártalmas anyagok, a mért adatok a határértékeken belül maradtak. A sikeres beavatkozás után a tűzoltóság figyelmeztette a szemétlerakat üzemeltetőjét a rendszeres ellenőrzések elvégzésének fontosságára. A tűz keletkezésének okait még vizsgálják, azonban értesüléseink szerint szinte biztos, hogy öngyulladás történt, amiben a 40 fokos meleg hőség is közrejátszhatott. A tűz 1500 eurós kárt okozott.

tuz6

Kigyulladt a tarló és az erdő

Múlt csütörtökön, július 23-án délután fél 3 környékén kigyulladt a tarló Gúta és Keszegfalva között. Összesen 5 tűzoltókocsit vezényeltek a helyszínre, 11 tűzoltó kezdte meg az oltást Gútáról, Komáromból és Érsekújvárból. Két „C“ sugarat, egy magasnyomású vízsugarat és más egyszerűbb oltóeszközöket is bevetettek, mit amilyen a lapát – tájékoztatott a tűzoltóság szóvivője. A munkálatok nehezen hozzáférhető terepen zajlottak, az ide vezető földutakat benőtte a gaz, a sűrű füst miatt a tűzoltók légzőkészülékben oltottak. A szél miatt a tarlóról a Vág partján húzódó erdősávra is átterjedtek a lángok. A tűz megfékezéséhez 25 ezer liter vizet használtak fel, a beavatkozás 9 órán át tartott.

guta2

Még vizsgálják a tűz keletkezésének okait, de ebben az esetben sem lenne meglepő, ha öngyulladás történt volna. Az előzetes becslés szerint a kár csupán 100 euró – miután már nem volt lábon a gabona a termőföldön –, személyi sérülés nem történt.

(cs)(fotók: HAZZ)

Top