Láncra verve, megkínozva

Marcelháza. Egy izsai család eltűnt kutyájának esete vezetett oda, hogy az állatvédőknek és a rendőrségnek köszönhetően kilenc kutya az utolsó pillanatban menekült meg a biztos pusztulástól.

Még december 22-én jelent meg a közösségi portálon az izsai Tibor bejegyzése, hogy udvarukból elveszett a család kedvence, egy kétéves amerikai staffordshire terrier. A kutya megtalálójának felajánlott 500 eurós pénzjutalom nagy motivációs erővel bírt, sokan látni vélték itt-ott a kutyát. „A legtöbb nyom Marcelházára vezetett – mesélte lapunknak Tibor. – Végül kaptam egy viszonylag biztos tippet, hogy hol lehet a kutyánk. Egy ismerősömmel el is mentünk Marcelházára a megnevezett házhoz. Beengedtek minket. A saját kutyámat ugyan nem találtam ott, de két másik, nyomorúságos körülmények közt tartott sérült, szemmel láthatólag kutyaviadalban szerzett sebekkel borított kutyát igen. Azonnal értesítettük az állatvédőket (a Československý kastračný program tagjait – a szerk. megj.).”

Jöttek az állatvédők és a rendőrség is

Másnap Tibor már az állatvédőkkel együtt érkezett a „putriba”, de akkorra az egyik kutya már elpusztult. A család elismerte ugyan, hogy övék volt a kutya, de arra hivatkoztak, hogy véletlenül kaptak össze az állatok. Tiborék kihívták a rendőrséget, akik már az első napon öt órán át helyszíneltek. „Mire megérkezett a segítség, a ’harci’ kutyák közül az egyik sajnos elpusztult – számolt be a történtekről a helyszíni szemlén részt vett Oskar Slivka, a Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ŠVPS) igazgatója. – A másik sérült és krónikusan alultáplált kutyát azonnal lefoglaltuk, előbb a nyitrai állatkórházba, majd az aranyosmaróti kutyamenhelyre került. Elpusztult társa tetemét a környezetvédelmi rendőrség Zólyomba küldte boncolásra. A tetem egy szemét- és trágyadomb tetején volt szalmával letakarva, itt további állati maradványokat találtunk. Hogy ezek a kutyák viadalokon pusztultak-e el, vagy állatkínzás miatt, arra a nyomozás adhat választ. Személy szerint nem vagyok benne biztos, hogy az életben maradt eb kutyaviadalokon szerezte a sérüléseit. A súlyosan elhanyagolt, kezeletlen szőrtüszőatkásság, amit az atkák túlszaporodása okoz, hasonló, sebesedéssel járó bőrelváltozásokkal jár.”

Az állatvédők lapunknak megerősítették, hogy az elkobzott ebet bántalmazták, illetve kórosan alultáplált volt. Az általuk Constantin névre keresztelt kutya testén több tucat gyulladt, elgennyesedett seb szerintük egy másik kutyával való verekedés során keletkezhetett. Információik szerint nem ez az első hasonló eset a faluban. Ráadásul a rögtönzött kutyaviadalokban sérült kutyáknak a gazdák nem biztosítottak orvosi ellátást. Az egyik, már erősen bomló állapotban lévő bull típusú kutya tetemén még ott volt a bőr nyakörve, és a kullancs elleni nyakörve is. Valószínűleg egy eltűnt családi kedvenc lehetett. Constantin már túl van a nehezén, az állatvédők bizakodnak, hogy idővel teljesen felgyógyul, de odáig még hosszú az út.

Több kutyát lefoglaltak

Ahogy a többi kutya előtt is hosszú út áll, amelyeket egy héttel később foglalt le a rendőrség. „További nyolc, súlyosan elhanyagolt állapotban lévő keverék kutyát találtunk a romatelepen – mondta Oskar Slivka. – Tulajdonosaik egyáltalán nem gondoskodtak a megfelelő ellátásukról. Oltásaik nem voltak, többségük a puszta földön, kutyaház nélkül, láncon vagy madzagon tengette életét. Ezek az állatok átmenetileg Gútán és Ógyallán vannak elkülönítve, később a turócszentmártoni állami karanténállomásra kerülnek. Két, viszonylag jó állapotban lévő kutya, amelyek gazdái igazolni tudták, hogy megkapták a veszettség elleni kötelező védőoltásokat, a tulajdonosoknál maradhatott.”

A most lefoglalt nyolc kutya élete jobbra fordul. De naivitás lenne azt gondolni, hogy állattartástól való eltiltás nélkül megoldódik a probléma. A marcelházihoz hasonló esetekben a „gazdák” nem kötődnek érzelmileg kutyáikhoz. Fogyóeszköznek tekintik, ami helyett, ha ma elpusztul, elveszik vagy elkobozzák, holnap jön másik.

A felelős állattartást tanítani kellene, már az iskolákban. Mert amíg sok felnőtt is vakon hisz abban a bizonyítottan hamis állításban, hogy a szukának elleni kell, és amíg a genetikai betegségekre nem szűrt, fajtatiszta jellegű kutyákat nyakra-főre szaporítják, addig mindig lesz utánpótlás. És addig mindig lesznek bántalmazott, harcoltatott, és kidobott kutyák, amelyek mentése az állatvédőkre hárul.

Mivel a helyszínen tapasztaltak és az állatok állapota kimeríti az állatkínzás büntetőjogi kategóriáját, a rendőrség ismeretlen tettes ellen eljárást indított – tudtuk meg Oskar Slivkától.

(d)

Top