Lakodalom van a mi utcánkban

DUNAMOCS. Az ember életében kevés olyan élmény van, amely az esküvőhöz hasonlítható. Így teljesen érthető, hogy a község apraja-nagyja részt vett a „Menyasszonyi ruhák, esküvői képek az 1880-as évek végétől napjainkig“ kiállításának megnyitóján a kultúrházban.

Az első alkalommal megtartott rendezvény ünnepélyes megnyitóján a község polgármestere, Banai Tóth Pál elmondta, ez a kiállítás nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy bemutatja nekünk, az eltelt több mint száz évben milyen kisebb és olykor nagyobb változáson mentek keresztül a menyasszonyi ruhák. A kiállításon 37 menyasszonyi ruha és közel 500 fénykép mutatja be a menyasszonyi ruha történetét. Az ünnepi köszöntő végén egy szál virággal köszöntötte a 90 éves Mázsár Juliannát, a község legidősebb lakosát.

Menyasszonyi ruha - és esküvői képkiállítás 007

A Vadvirág népdalkör énekkel invitálta a megjelenteket a kiállítás megtekintésére, majd ifj. Lajos András előadóművész a lakodalmi vőfély néhány, a vendégekhez szóló meghívását tolmácsolta.
A kiállítás megálmodója Szegi Ilona, aki 68 menyasszonyi ruhát varrt meg, s ebből 17 került kiállításra.

„Az első menyasszonyi ruhák egyáltalán nemcsak hófehérek voltak, hanem inkább az adott tájegységre jellemző népi viseletre emlékeztettek. Míg az 1900-as évek elején a hosszú ujjú, zárt nyakú, hosszú szoknyás darabokért rajongtak a nők, ma már az ujjatlan, diszkrét dekoltázsú darabok hódítanak, csinos kőberakásos övekkel” – mondta Szegi Ilona. A kiállítás július 3-ig tekinthető meg.

miriák

Top