Lakástámogatás a fogyatékkal élőknek

Az állam segít a fogyatékkal élők lakásvásárlásában, akik most a banki hiteleknél jóval kedvezőbb kölcsönhöz juthatnak, melyet akár 40 évig törleszthetnek – tájékoztatta lapunkat Dana Szabóová, a komáromi városi hivatal lakásfejlesztési osztályának illetékese. 

A lakásvásárlási támogatásban a súlyosan egészségkárosodott igazolvánnyal (ZŤP-igazolvány) rendelkező személyek részesülhetnek, ezt egy idén áprilistól hatályos jogszabály teszi lehetővé. A lakás teljes árára 1 százalékos fix kamatú támogatást nyújtanak, tehát az állampolgár lényegében véve csak a kölcsönzött összeget fizeti vissza. Ezt a támogatást akár 40 évig is lehet törleszteni. Ha például a lakás ára 15 000 euró, az állampolgár 30 évig törleszt havi 48 eurót, ha pedig 40 év alatt szeretné visszafizetni, akkor havonta 38 eurót kell törlesztenie. Idősebb állampolgárok esetében lehet rövidebb is a törlesztési idő. Ha például a támogatásért folyamodó állampolgár 60 éves lesz, akkor a támogatást 5 évig törleszti. A támogatást kérvényezheti maga az igazolványt birtokló személy, vagy a személy, aki egy háztartásban él vele, tekintet nélkül arra, hogy rokoni kapcsolatban állnak-e.

Az állami támogatásról bővebb információt a komáromi városi hivatal lakásfejlesztési osztályán nyújtanak, illetve a következő telefonszámon is: 035/2851 373. Dana Szabóová kérdésünkre elmondta, az egész Komáromi járásból várják a fogyatékkal élők igényléseit.

(d)

Top