Kultúrfröccs

TIMINincs rossz idő vagy jó, csak a megfelelő időtöltést kell kiválasztani, legyen szó színházról, moziról vagy egy kellemes estéről egy izgalmas könyv mellett. Rovatunkban heti rendszerességgel szemlézgetünk programokból, előadásokból és tartalmas kikapcsolódási lehetőségekből. Kultúrfröccs Szénássy Tímeával.


Arany-busz – Klapka tér, szeptember 3., 10:00-18:00

Arany busszal érkezik Komáromba szeptember első vasárnapján. Az Önarckép álarcokban című mozgó tárlat a 200 éve született Arany Jánosnak, az egyik legjelentősebb magyar költőnek állít emléket.

4

Az évforduló alkalmából a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum készítette a vándorkiállítást, amelyet egy buszban rendeztek be. A kiállítás Arany János életművét, életét és költészetének egyes állomásait mutatja be, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével. A buszban ikonikus tárgyakkal, bővebb információkat tartalmazó érintőképernyőkkel és játékos, interaktív elemekkel találkozhatunk, melyek révén gyerekek és felnőttek is élményszerűen kerülhetnek közelebb a költőhöz.

A busz melletti pihenőben a látogatóknak alkalma lesz Arany-köteteket lapozgatni, kvízeket kitölteni, szójátékokat játszani, és kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is.

A kiállítás ingyenesen látogatható, tehát érdemes lesz egy kis időutazást tenni, és Arany Jánossal tölteni egy izgalmas délutánt.


Burcsákfesztivál – Dunamocs, szeptember 1-2.

Természetesen a falunapoknak is megvan a helye az éves rendezvénynaptárban, de vannak olyan községek, ahol tudtak lépni egy szintet, és egy nagyobb fesztivállal is megszólítani a szélesebb régió lakóit. Jó alkalom ez egy kicsit bemutatni a falut, felpezsdíteni az életet, nem utolsósorban a helyi családi vállalkozások és kézműves termékek is megmutathatják magukat.

burcsak

Jó példa erre a Dunamocsi Burcsákfesztivál, ami mára már a régió nyárzáró bulijává nőtte ki magát. A Duna-parti település egy piaci rést talált meg a borosfesztiválok tömegében, hiszen a burcsáknak (murcinak) korábban nem volt ünnepe, holott a legtöbb helyen izgatottan várják az első melegen pezsgő italokat – ha valaki nem tudná, vidékünkön az erjedő, már alkoholtartalmú szőlőmustot nevezzük burcsáknak, melyből az erjedés befejeződése után, a tisztítási folyamatot követően kapjuk az újbort. Van aki imádja, van aki nem, de egészen bizonyosan a szőlőtermesztő vidékek egy jellegzetessége.

A dunamocsi fesztivál viszont jóval többről szól, mint a murci. Családi programok egész hétvégén, jóízű baráti beszélgetések, ismert előadók, és igazi bulihangulat. Ha mindez még profi szervezéssel is társul, igazán nem meglepő, hogy minden évben többezren látogatnak el nyár végén Dunamocsra.


Top