Kortárs zenés darabbal készül a GIMISz

Az idei évben is igazi csemegével készül a Selye gimi színjátszó csoportja. A Túl a Maszathegyen című darab szerzője a népszerű kortárs költő, Varró Dániel, a zene nagy része pedig Presser Gábor nevéhez kötődik.

A tavaly huszadik évfordulóját ünneplő GIMISz Diákszínpad – a Komáromi Városi Művelődési Központ és a Selye János Gimnázium színjátszó csoportja – idén is egy izgalmas irodalmi alkotással készül. A végzős diákok csoportja Varró Dániel kortárs magyar költő a Túl a Maszathegyen című verses meseeposzának zenés dramatizált változatát mutatja be, amelynek zenei része Presser Gábor munkája. A dramatizációt Csengel Mónika készíti elő, a rendező asszisztense és az előadás zenei rendezője Ölvecky András, koreográfus Csenky Nikolett, az előadást Csengel Mónika rendezi. Az előadásban sok-sok tehetséges diák mutatkozik be, akik már más Gimisz előadásokban megmérettettek a Jókai Napokon – mások mellett a Ferenczy Anna-díjas tehetségek Horváth Barbara és Aranyosi Zsolt.

GimiszKep1
Varró Dániel verses meseregénye a Túl a Maszat-hegyen  (amelynek alcíme: Muhi Andris és a pacák birodalma) 2003-ban jelent meg. A történet főhőse Muhi Andris, a kilencéves budai kisfiú, aki egy napon elindul, hogy felkeresse titokzatos és mindig maszatos barátnőjét, Jankát, akit focizás közben ismert meg. Így válik részesévé a Maszat-hegy vidékén zajló bonyodalmaknak. A fő konfliktus ugyanis, hogy a maszat-hegyiek belekeverednek a tiszták és a pacák örök harcába, aminek az az oka, hogy a maszat-hegyiek épp a két világ között, a se nem tiszta, se nem sáros ősmaszatosságban élik életüket.

Varró Dániel történetének dramatizált változatát először bábszínházas változatban láthattuk több évvel ezelőtt, amiben még a legendás színész, Garas Dezső volt a mesélő. Később jelent meg a musical változat a Vígszínházban. A komáromi előadás annyiból érdekes, hogy a vígszínházas változatot egy olyan résszel bővítették, ami az eredeti könyvben szerepel. Ehhez viszont nem volt meg a zenei rész, így a 11 Presser szerzemény mellé Ölvecky András komponálta meg a 12. zenei betétet.

GimiszKep2
A GIMISz Diákszínpad 21 évvel ezelőtt kezdett el működni, de már azt megelőzően is számos színdarab született a Selye gimnáziumban. A színjátszás gyökerei Gáspár Tibor tanár úrhoz nyúlnak vissza, majd a GIMISz megalakulása után hosszú évekig Kiss Péntek József és Spátay Adrianna munkáját dicsérte. Az elmúlt években Csengel Mónika és Ölveczky András irányítja a csoportot, amely a negyedikes osztályok életében mindig meghatározó élményt jelent. Korábban csak a végzős diákok szerepeltek a színdarabokban, de néhány éve már a fiatalabb korosztályoknak is megalakult a színjátszó köre, amelyet Ölveczky András rendez.

GimiszKep3
Bemutató december 8-án este 7 órától a komáromi VMK-ban.

(kb)

Top