Korszerű bölcsőde épül Nagykeszin

Közel 400 ezer euró beruházással bölcsőde épül a községben, amely 12 gyermek ellátására szolgál majd. A tervek szerint még idén megkezdődhetnek a munkálatok. A község a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett IROP (Integrált Regionális Operatív Program) pályázatán lett sikeres.

Szlovákia 2017-ben szigorította a bölcsődékre vonatkozó szabályokat, ennek értelmében a bölcsődék már csak három éves korig gondozhatják a gyermekeket. 2018 nyarán viszont a kormány – uniós forrásokból –bölcsődeépítési és felújítási programot hirdetett, összesen 13,5 millió euró értékben, amelybe Nagykeszi is bekapcsolódott. A községben az egészségügyi központ egyik épületszárnyát alakítják át. Csóka Lajos polgármester elmondta, az intézmény nagyban segíti majd a kisgyermekes anyukák visszatérésének lehetőségét a munkaerőpiacra. A bölcsődei szolgáltatás iránt van igény a lakosság részéről, annál is inkább mivel jelenleg az óvodában helyszűke miatt csak három éves kortól vesznek fel kisgyermekeket. A bölcsőde megnyitásával ez a probléma megoldódik, 12 gyermeket tudnak majd fogadni a legkorszerűbb körülmények között. A helybélieken kívül a környékbeli falvakból is fogadnak majd csöppségeket. A polgármester megjegyezte: azok a kisgyermekes anyukák, akik munkába állnak, elveszítik ugyan az anyasági támogatást, de a bölcsődei költségek nagy részét az állam téríti.

Csóka Lajos polgármester kitért a faluban várható további beruházásokra is. Közéjük tartozik a középületek és a közterületek ingyenes Wifi hálózattal történő lefedése, az óvoda és az iskola parkolójának megépítése, egy határon átnyúló  program madárvédelmi programja, melynek során a kistérségben 3500 fát és bokrot  ültettek el, valamint egy új Street Workout Park kialakítása Interreg pályázati forrásból az iskola mellett.

Kép és szöveg: -pint-

Top