Kopjafával tisztelegnek a bajcsiak

A Csemadok bajcsi alapszervezete és a község önkormányzata kopjafát állított az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére. A szentpéteri fafaragó, Gerendás Norbert alkotása a település központjában, a templomkertben kapott helyet, s a bátor helytállásra figyelmezteti a járókelőket.

Bajcsi kopjafa 009

Az avatási ünnepségen Horváth Tibor, a Csemadok helyi szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket. „E kopjafával arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy Felvidéken is a hazaszeretet tartson össze bennünket, adjon nekünk erőt a továbbiakban is szabadnak lenni, kiállni saját magunkért, magyarságunkért. A terveink szerint a kopjafánál évente 4 alkalommal (március 15., falunap, augusztus 20., október 6.) tartunk megemlékezést, koszorúzást” – mondta Horváth Tibor.

Majd ünnepi beszédet mondott a község polgármestere, Virág Oto. Petheő Attila, a Csemadok Komáromi TV elnöke és Samu Istvánt, a gútai MKP elnöke elsősorban az összetartozás fontosságát emelték ki mondanivalójukban. Pogány Péter, a Csemadok helyi szervezetének tagja beszédében a magyar forradalom és szabadságharc felvidéki történéseit elevenítette fel.

A kopjafa leleplezése után a kultúrműsorban fellépett az érsekújvári Petrek Katalin és a helyi alapiskola tanulói.

Kép és szöveg: miriák

Top