Komáromi sikerek a 47. Duna Menti Tavaszon

Komáromi díjesővel ért véget a 47. Duna Menti Tavasz: a báb- és gyermekszínjátszó csoportok országos seregszemléjéről a Mariánum Egyházi Iskolaközpont bábcsoportja és az Eötvös utcai alapiskola báb- és színjátszó csoportja is kimagasló eredménnyel büszkélkedve térhetett haza.

Színt Vivők

A Dunaszerdahelyen megrendezett négynapos seregszemlére idén huszonöt csoport kapott meghívást; ez jóval kevesebb, mint a járvány előtti időszakban indulók száma. A Felvidék minden magyarlakta régiójából érkező diákcsoportok három kategóriában – bábosok, színjátszók, szerkesztett játékok – mérettették meg magukat.

A Csaplár Benedek Művelődési Központ nézőterét betöltő érdeklődők az első előadások közt nézhették meg az Eötvös utcai alapiskola Tekergők Bábcsoportjának A boldog herceg című előadását, amit Izsák Katalin és Tóth Tibor rendezett. Előadásukat a zsűri aranysávos minősítéssel értékelte. Egyazon kategóriában indult a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Óperencia Bábcsoportja is. A róka útra kel című előadásuk, Gombás Anikó és Gazdag Nagy Anikó rendezésében ezüstsávos minősítést kapott, Gazdag Nagy Anikó pedig Bábpedagógiai különdíjban részesült.

Tekergők bábcsoport

A legkiemelkedőbb, gyémántsávos minősítést az Eötvös utcai alapiskola Színt Vivők Színjátszó Csoportjának ítélte oda a bírálóbizottság Fáy András novellaötlete alapján íródott A Hangyák című előadásáért, melyet Laboda Róbert alkalmazott színpadra. „Hogy miért pont a hangyák kerültek a főszerepbe? A pandémia rámutatott arra, hogy az emberek sokszor pont a fontos, a lényeges dolgok fölött siklanak át. A számunkra jelentéktelennek tűnő, a darabban emberi tulajdonságokkal felruházott hangyák viselkedésén keresztül provokatív stílusban próbáltunk meg görbe tükröt tartani az emberek elé. A darab végkicsengésében a hangyák rájönnek, hogy valójában az emberen kívül mástól nem is nagyon kell félniük. Hogy miért pont az embertől? Melyek azok az emberi tulajdonságok, amik erre okot adnak? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ ebben a 21. századi tanmesében” – mondta Laboda Róbert, aki a legjobb rendezésért járó különdíjat is átvehette, immár másodszor. Kifejtette, nagyon örül annak, hogy olyan lelkes és tehetséges diákokkal foglalkozhat, mint a 2018-ban alsó és felső tagozatos diákokból alakult Színt Vivők Színjátszó Csoport tagjai. Színjátszókörük, bár nem azonos felállásban, de már a 43. Duna Menti Tavaszon is bizonyította, hogy a legjobbak között is a legjobbak, amikor Laboda Róbert Színházasdi című darabjával elhozták a Gyémántsávos minősítést.

JN.

Top